Choux pastry, o reteta delicioasa din bucataria frantuzeasca septembrie 25th, 2010
Produsele din patiseria frantuzeasca sunt apreciate peste tot in lume, deoarece sunt foarte fine, gustoase si sanatoase. Toti copiii iubesc profiterolul, pentru ca e o reteta delicioasa, care arata si foarte bine, dar francezii au un secret special pentru prepararea acestui desert.
Profiterolul e foarte popular si la noi in tara, dar ce nu stiati e ca puteti folosi aluatul de la eclerele pentru profiterol pentru a obtine inca o reteta divina, numita gougers, un fel de gogosele cu branza si arpagic, extreme de gustoase, informeaza The Guardian.
Iata de ce aveti nevoie:
Ingrediente:
Aluat:
– 75 grame de unt
-200 ml apa
– un varf de cutit de sare
-100 grame de faina
– 3 oua
Pentru profiterol
-300 ml de frisca
-85 grame de zahar
-75 ml apa
-100 grame de ciocolata, rupta in bucati mici
– 25 grame de unt nesarat
Pentru gougères :
-100 grame de branza Gruyère
– doua linguri de arpagic tocat marunt
– piper negru proaspat macinat
– 30 grame de parmezan
Puneti untul, apa si sarea intr-un vas si incalziti-le putin la foc mic. Amestecati din cand in cand pana cand untul se topeste. Dupa ce se topeste untul, dati focul mai mare si fierbeti amestecul cateva minute. Adaugati faina si amestecati pana cand se formeaza o pasta, iar apoi puneti vasul la frigider timp de 3-4 minute. Bateti ouale si si adaugati in amestec.
Daca faceti si gougères, separati cantitatea dorita de aluat si adaugati branza Gruyère, arpagicul si piperul.
Puneti amestecul intr-o forma speciala sau intr-o punga taiata la un colt si puneti pe o foaie de copt rotunduri mici de aluat, de marimea unui mar, lasand cate 4 centimetri distanta intre ele. Radeti pe deasupra parmezan.
Coaceti-le la cuptor timp de 16-18 minute, pana cand incep sa prinda culoarea aurie, iar apoi intoarceti-le pe partea cealalta cu ajutorului unui varf de cutit ascutit. Mai lasati-le in cuptor inca cinci minute.
Se servesc calde.
Daca faceti profiterol lasati aluatul la rece. Folositi o forma speciala sau o punga taiata la un colt pentru a pune frisca in mijlocul eclerului.
Puneti zaharul si apa intr-un vas si incalziti-le la foc mic, amestecand cu o lingura de lemn pentru ca zaharul sa se topeasca. Lasati-le pe foc pana cand dau in clocot, iar de atunci mai fierbeti-le inca doua minute. Lasati acest sirop sa se raceasca timp de un minut sau doua si cand e caldut adaugati ciocolata si untul. Amestecati pana cand cele doua se topesc si se formeaza un sos. Puneti profiterolul in boluri speciale si adaugati sosul.Se serveste rece.
D.G.