Sfanta Cuvioasa Eufrosina, cea care a slujit in taina sub chipul inteleptului monah Smaragd   septembrie 25th, 2010

A trait 38 de ani intr-o manastire de monahi, fara ca cineva sa stie ca este femeie (foto: crestinortodox.ro)

Sfanta Cuvioasa Eufrosina este praznuita sambata de crestinii din intreaga lume, noteaza CrestinOrtodox.ro.

Sfanta Cuvioasa Eufrosina a trait in Alexandria in vremea imparatului Teodosie cel Mic. La varsta de 12 ani, a devenit orfana de mama ramanand sub ocrotirea tatalui sau, Pafnutie. Implinind varsta de 18 ani si nevrand sa se casatoreasca,  Eufrosina a parasit in taina casa parinteasca si, imbracand haine barbatesti, a intrat intr-o manastire de monahi. Pana la sfarsitul vietii sale – vreme de 38 ani -, Sfanta Eufrosina a trait  in aceast asezamant monahal, dobandind o viata duhovniceasca, fara ca cineva sa cunoasca faptul ca este femeie, fiind cunoscuta ca monahul Smaragd.

Dumnezeu a randuit in chip minunat ca tatal sfintei, Pafnutie, sa vina in aceasta manastire pentru a primi sfaturi duhovnicesti, in vremea cand aceasta se apropia de obstescul sfarsit. Staretul i-a indrumat pasii tocmai catre cuvioasa, care, in tot acest timp, fusese cunoscuta ca monahul Smaragd. Recunoscandu-si tatal, care i-a impartasit  acesteia durerea pentru fiica pierduta in urma cu atata timp, cuvioasa l-a indemnat sa nu deznadajduiasca, pentru ca isi va vedea din nou fiica. Sfanta Eufrosina i-a spus atunci tatalui sau sa revina in manastire peste trei zile.

Cand Pafnutie a venit din nou, Sfanta Eufrosina se afla pe patul de moarte. Atunci, sfanta i-a marturisit lui Pafnutie ca este fiica sa. Pafnutie a fost marcat atat de profund de aceasta intamplare minunata incat, dupa moartea fiicei sale, a hotarat sa imbrace el insusi haina monahala, traind in aceasta manastire pana la sfarsitul vietii.

Tot sambata sunt pomeniti si:

– Sfantul Mucenic Pafnutie Egipteanul;

– Sfantul Pafnutie anahoretul;

– Sfintii Mucenici Pavel si Tatis, cu fiii lor;

– Sfantul Serghie de Radonej;

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii