Cele mai inedite iluzii optice   septembrie 26th, 2010

Foto: optical.ablog.ro

 

De multe ori cand vrem sa convingem pe cineva ca marturiile noastre sunt adevarate folosim expresia ”am vazut cu ochii mei”. Dar cum ar fi daca imaginea, de care suntem siguri ca am vazut-o, s-ar transforma in altceva peste doar cateva secunde?

Daca privesti imaginea normal, de sus in jos pare perfect normala, iar daca te uiti din lateral, apare cu totul altceva. Sunt de fapt iluzii optice, iar profesorul Richard Wiseman a ales sa prezinte pentru Daily Mail cele mai inedite astfel de imagini:

Grila

Versiunea originala a acestei iluzii a fost creata de psihologul german Ludimar Hermann, in anul 1870 si consta intr-o grila alba pe un fundal negru. Daca iti rotesti privirea pe imagine, punctele negre apar si dispar la intersectiile liniilor. Daca te uiti numai la o intersectie a liniilor, punctele dispar ca prin minune. Explicatia pentru aceasta iluzie a ramas pana in zilele noastre un mister.

Turnurile inclinate

Cele doua fotografii ale turnului inclinat din Pisa sunt identice, dar turnul din dreapta pare mai inclinat decat cel din stanga. Efectul a fost creat de Frederick Kingdom, profesor la universitatea din Montreal, iar iluzia functioneaza deoarece creierul trateaza cele doua fotografii ca si sum ar fi un singur peisaj. Aceasta fotografie a castigat concursul “Cea mai buna iluzie optica”, in anul 2007.

Einstein sau Marilyn Monroe?

Aceasta imagine incredibila pare un portret al marelui fizician Albert Einstein. Daca va indepartati la cativa pasi de ecran, imaginea se transforma brusc in Marilyn Monroe. Aceasta lucrare ii aprtine lui Aude Oliva si altor colegi de la Institutul de Tehnologie din  Massachusetts.

Rata sau iepure?

Daca va uitati la aceasta imagine din dreapta veti vedea un iepure, dar daca va priviti din stanga,  observati o rata. Acest lucru e cunoscut sub numele de “imagine bistabila”. Nu puteti vedea ambele lucruri in acelasi timp, veti vedea ori iepurele ori rata. Aceasta iluzie a devenit populara in 1989, fiind realizata de psihologul american Joseph Jastrow, care a folosit-o pentru a demonstra ca “vedem” si cu creierul, nu numai cu ochii.

Serpii rotitori

Desi bobinele din imagine, asemanatoare unor serpi incolaciti, par sa se roteasca, in realitate sunt complet nemiscate.  Daca priviti atent la una din ele nu se roteste, dar cele din jurul ei se invart. Aceasta iluzie a fost creata de psihologul japonez Akiyoshi Kitaoka.

Pentru fotografii click AICI.

D.G.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii