EvZ: SPP isi asuma riscurile accidentelor rutiere cu coloana oficiala   septembrie 26th, 2010

Foto: graiulsalajului.ro

Ofiterii Serviciului de Protectie si Paza (SPP), care stabilesc deplasarea coloanei oficiale a presedintelui sau premierului, sunt cei care trebuie sa isi asume riscurile in cazul producerii unui accident rutier, scrie evz.ro.

Fara escorta politiei, coloanele oficiale risca sa ramana blocate in trafic, mai ales in Capitala, unde pe foarte multe artere importante se circula bara la bara, mai scrie Evenimentul zilei.

Nicio lege nu le interzice presedintelui sau premierului sa renunte la protectia politiei. Insa, in cazul in care se intampla acest lucru, cei doi nu mai beneficiaza de protectia cuvenita in trafic, potrivit ziarului. Singurele reglementari legale referitoare la conditiile in care se deplaseaza coloanele oficiale sunt cele prevazute de OUG 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (noul Cod Rutier) si de hotararea de guvern ce contine regulamentul de aplicare a acesteia.

Potrivit legii, SPP poate folosi doar luminile albastre de avertizare care ii obliga pe participantii la trafic sa le acorde prioritate.

„Politistii sunt obligati sa dirijeze circulatia si sa le asigure trecerea in intersectii coloanelor oficiale. Doar ca SPP este cel care stabileste conditiile de deplasare ale unei coloane. Ca politist, pot sa iau masuri eficiente in trafic doar daca SPP ma anunta din timp si cunosc traseul de deplasare al coloanei. Daca insa ma trezesc cu coloana in intersectie la Apaca – una dintre cele mai aglomerate din Capitala – ce fac? Nu-i mai pot ajuta pentru ca stim cu totii cum se comporta in trafic soferii bucuresteni”, a declarat pentru EVZ unul dintre cei mai experimentati politisti de la Rutiera.

„Riscurile in cazul producerii unui eventual accident apartin SPP-ului, cel care stabileste conditiile de deplasare ale demnitarilor. La fel, SPP-ul trebuie sa isi asume raspunderea pentru faptul ca, in cazul in care vor fi nevoiti sa se deplaseze pe o strada blocata, pe care se circula in coloana, inclusiv pe linia de tramvai, vor trebui sa astepte la semafor ca toti ceilalti participanti la trafic”, au explicat oficiali ai Politiei Rutiere, citati de evz.ro. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii