Radio 4, cel mai influent din audiovizualul mondial   septembrie 26th, 2010

Chiar si in epoca televiziunii digitale si a internetului, britanicii nu dau semne ca ar vrea sa se desparta de vechea lor dragoste. Statisticile sunt coplestitoare: peste 90% din populatia tarii asculta inca radioul, scrie “Los Angeles Times”. Si nu sunt doar ascultatori de ocazie: un britanic dedica, in medie, cate 22 de ore saptamanal emisiunilor radiofonice.

Motivele nu sunt greu de inteles, scrie publicatia citata: grilele de programe ale radiourilor britanice sunt extrem de variate si ofera ascultatorilor seriale, documentare, piese de teatru radiofonic, concursuri,  interviuri, programe culturale si religioase, emisiuni sportive si dezbateri politice.

Dintre toate posturile de radio care emit in Marea Britanie, BBC Radio 4 este cel mai influent si cel mai respectat  . Cu peste 10 milioane de ascultatori, este considerat, scrie “Los Angeles Times”,  cel mai important “post din audiovizualul mondial”.

Canalul este finantat din bani publici si anul acesta bugetul sau a fost de 150 de milioane de dolari. Venitul generos si sigur ii permite canalului sa investeasca in calitatea programelor si sa nu-si faca griji pentru campanii comerciale si publicuri tinta.

Canalul se afla pe primul loc in topul audientelor in randul ascultatorilor cu studii superioare, dar radioul se mandreste cu fapul ca programele lor nu se adreseaza doar unui anumit public.

Profesorul David Hendy, care preda Comunicatii la Universitatea din Westminster, explica: “Publicul tinta al radioului este oricine este curios sa-l asculte, fie ei barbati sau femei, din mediul urban sau rural. Situatia canalului  e  diferita de cea a  posturilor comerciale, care trebuie sa-si gaseasca un public foarte bine delimitat.”

In plus, canalul se mai poate mandri cu faptul ca multi dintre actorii cunoscuti din Marea Britanie si-au inceput carierele la Radio 4, la fel cum seriale  ajunse celebre, ca “Little Britain”, si-au facut debutul la postul de radio inainte sa fie difuzate la televiziune.

A.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii