“Les Misérables”, cel mai longeviv musical din istorie   septembrie 27th, 2010

Musicalul “Les Misérables” a avut prima reprezentatie la Londra pe 8 octombrie 1985 si a avut parte de recenzii extrem de nefavorabile. De atunci insa, spectacolul s-a jucat in 21 de limbi, pentru 55 de milioane de oameni din 22 de tari  si a devenit cel mai longeviv musical din istorie.

La aproape 25 de ani de la premiera, productia s-a intors la Barbican Center, acolo  unde s-a jucat prima oara, intr-un spectacol despre  care criticul Charles Spencer de la “The Telegraph” spune ca alterneaza in modul cel mai reusit dramatismul revolutionar cu emotia coplesitoare.

Ce este de-a dreptul memorabil la spectacol, spune Spencer, este pasiunea actorilor si ritmul in care se petrece actiunea. Actorul John Owen-Jones se daruieste trup si suflet rolului de Jean Valjean, in timp ce Earl Carpenter reuseste o interpretare  “memorabil de sinistra” in rolul politistului Javert, a carui moarte, spune criticul, “este probabil cea mai spectaculoasa scena din istoria moderna a teatrului.”

Ar fi o greseala, mai spune Spencer, sa astepti de la spectacol subtilitate. Opera lui Hugo despre nedreptatile sociale din Franta secolului al XIX-lea a fost transformat intr-un spectacol melodramatic, cu copii in zdrente, revolutionari neintelesi si indragostiti care-si canta durerile. Dincolo de asta insa, scrie publicatia britanica, spectacolul pastreaza optimismul discret al romanului, speranta ca raul poate fi indepreptat si ca binele va birui intotdeauna. Spectactorii pleaca emotionati si ivigorati, nici pe departe deprimati.

Trailerul spectacolului: http://www.youtube.com/watch?v=rAr7n6i-lds&feature=related

A.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii