Americanii ar putea fi urmariti cu mandat si pe Internet   septembrie 27th, 2010

facebook.foto

Autoritatile federale americane din domeniul Securitatii Nationale incearca sa schimbe reglementarile in privinta Internetului, dezvaluie editia online a ziarului New York Times.

Principala justificare a acestui demers este aceea ca FBI-ul si politia se confrunta cu tot mai multe dificultati atunci cand urmaresc persoane suspecte de terorism sau de crime si care recurg din ce in ce mai mult la comunicarea online, in locul telefoanelor.

Cotidianul american sustine ca autoritatile federale doresc ca Congresul SUA sa ceara tuturor companiilor care asigura servicii de comunicatii sa permita accesul tehnic la orice informatii, pe baza unui ordin de inregistrare. Astfel, cei care conduc anchete doresc sa aiba acces nerestrictionat la e-mail-uri codificate, precum cele transmise prin BlackBerry, la site-uri de socializare ca Facebook, sau la software-uri care permit comunicarea directa „peer to peer” precum Skype. Daca initiativa va avea sorti de izbanda, atunci, pe baza mandatului de ascultare, autoritatile vor putea sa intercepteze si sa decodifice mesaje codificate, scrie NY Times.

Acest proiect, care ar urma sa intre in atentia legiuitorilor anul viitor, a provocat deja o serie de controverse legate de modul in care se vizeaza incalcarea tot mai flagranta a vietii private a cetatenilor americani sub pretextul securitatii.

Unul dintre exemplele mentionate de responsabili federali a fost cel conform caruia, la inceputul lui 2010, o investigatie in cazul unui cartel al drogurilor a fost obstructionata intrucat traficantii comunicau „peer-to-peer” prin Skype, mesajele lor fiind greu de interceptat pentru ca nu erau conectati la un hub central. (L.P.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii