Biserica Ortodoxa din Bulgaria vrea religia in scoli   septembrie 27th, 2010

Majoritatea bulgarilor este de confesiune crestin-ortodoxa (foto: doxologia.ro)

Liderul comunitatii musulmane din Bulgaria si-a declarat sustinerea pentru campania initiata de Biserica Ortodoxa pentru a introduce relagia ca si materie obligatorie in scoli, informeaza publicatia Ekklesia, citata de ziare.com.

Vineri a avut loc la Sofia o manifestatie impotriva a „60 de ani de ateism” la care au participat si membri ai comunitatii islamice, al doilea mare grup religios bulgar. Marsul a fost organizat de Sfantul Sinod, cel care conduce Biserica Ortodoxa, in vederea introducerii religiei in curriculumul scolar, care propune de asemenea un studiu comparativ al crestinatatii, islamului si iudaismului.

„Toti sunt ingrijorati de delicventa juvenila, dependenta de droguri si violenta din scoli… scoala nu ofera o solutie, dar Biserica sugereaza o cale dreapta”, a declarat Mitropolitul Nikolai din Plovdiv (al doilea oras ca marime din Bulgaria).

Studiul religiei este, potrvit acestuia, „intarirea spirituala a copiilor, apropierea lor de realizarile culturale ale civilizatiei europene”.

Ministrul Educatiei din Bulgaria, Sergei Ignatov, care apartine de partidul de centru-dreapta, a respins categoric introducerea obligativitatii studiului religiei in scoala bulgara, mentionand ca nu doreste ca „scolile sa devine teatre de razboi intre confesiunile religioase”.

Majoritatea locuitorilor Bulgariei au o confesiune crestin-ortodoxa, dar Constitutia impune un invatamant secularizat.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii