Iran: 12 „mercenari americani” ucisi de Gardienii Revolutiei   septembrie 27th, 2010

http://www.guardian.co.uk

Potrivit unui comunicat oficial publicat de responsabili militari iranieni, peste 30 de „teroristi”, dintre care cel putin 12 „mercenari americani”, au fost ucisi intr-o operatiune condusa de Gardienii Revolutiei pe teritoriul irakian, informeaza Le Monde.

„Acesti teroristi, dintre care multi sunt fosti ofiteri ai armatei regimului baasist irakian defunct, dar si mercenari din SUA, au fost eliminati in timpul unei operatiuni conduse de Gardienii Revolutiei si de Bassidj (militie paramilitara iraniana formata de ayatollahul Khomeini n.n.)”, a precizat Abdolrassul Mahmudabadi, unul dintre comandantii militari locali.
Acesta nu a oferit niciun fel de detalii despre asa-zisii „mercenari americani” care ar fi fost ucisi, din cate se pare, pe teritoriul irakian, acolo unde au fost surprinsi de o ambuscada a Gardienilor Revolutiei.
„Imediat ce teroristii si ceilalti contrarevolutionari s-au strans de cealalta parte a frontierei, oamenii nostri au lansat o operatiune de incercuire, dupa care au declansat atacul”, a explicat Mohammad Pakpour, comandantul fortelor terestre ale Gardienilor revolutiei.
„Aceasta ofensiva a antrenat moartea a numerosi mercenari reprezentand aroganta globala (termen care indica, in general, Statele Unite n.n.), inclusiv elementele principale care au participat la atentatul terorist de la Mahabad”, a mai adaugat el.

In atentatul la care se face referire, din 22 septembrie, au fost ucise 12 persoane si alte 81 au fost ranite de explozia unei bombe, la Mahabad, oras cu o numeroasa comunitate kurda, situat in provincia iraniana denumita Azerbaidjanul Occidental, in zona frontaliera cu Irakul si cu Turcia. Majoritatea victimelor au fost femei si copii, care asistau la o defilare militara organizata cu ocazia celei de-a 30-a aniversari a declansarii razboiului iraniano-irakian (1980-1988).

„Informatiile obtinute, in particular cele care privesc tipul de exploziv utilizat, demonstreaza ca serviciile de informatii americane si israeliene sunt responsabile pentru producerea acestui atentat”, a afirmat Mahmudabadi.

Statele Unite au condamnat atentatul

Regiunile  transfrontaliere, in special cele din Irak si din Turcia, care adapostesc importante comunitati kurde, sunt teatrul unor confruntari periodice intre fortele iraniene si gherilele rebelilor kurzi, in special gruparea PJAK (Partidul pentru o viata libera in Kurdistan), cantonata in nord-estul Irakului.

Iranul acuza SUA ca sustin logistic PJAK, dar si alte organizatii etnice de la frontierele Iranului, lucru pe care Washingtonul l-a dezmintit in mod repetat. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii