Maraton in aer: Un roman va zbura in 30 de tari pentru bolnavii cu scleroza multipla   septembrie 27th, 2010

Foto: evz.ro

Andrei Floroiu, un roman stabilit in New York, este initiatorul campaniei „Zboara pentru Scleroza Multipla”, in urma careia isi doreste sa parcurga aproape 50.000 de kilometri in aer pentru ajutorarea bolnavilor cu aceasta maladie, scrie evz.ro.

Romanul a sosit pentru a doua in Romania, pentru a fi prezent la Seminarul National de Scleroza Multipla, desfasurat duminica la Sibiu.

„Din motive birocratice, am ajuns la Sibiu abia in jurul orei 22.30. Am fost uimiti sa vedem ca eram asteptati. Am zburat cu pacientii pana undeva spre miezul noptii”, a povestit Floroiu.

Zborul umanitar de amploare pe care il pregateste a fost pus la punct in urma cu o luna. Andrei vrea sa atraga atentia asupra acestei maladii zburand 47.000 de kilometri intr-un avion Cessna 340, in 30 de tari.

Cheltuielile pentru acest zbor vor fi asigurate de patru companii farmaceutice, spune Claudia Torje, directorul Societatii de Scleroza Multipla din Romania.

In Romania sunt aproape 10.000 de pacienti diagnosticati cu scleroza multipla, insa numai 1.883 primesc tratament sau urmeaza programe de recuperare. Costurile tratamentului depasesc 1.000 de euro pe luna si putini isi permit sa-l urmeze. Spre deosebire de Polonia, unde accesul la medicamente este asigurat in proportie de 10%-15%, in tara noastra statisticile arata mult mai bine, spune Andrei Floroiu.

„Este mai putin cunoscuta, nu s-au descoperit cauzele aparitiei, sunt tari in care nu exista suficienti specialisti, iar unii dintre cei diagnosticati nu-si permit tratamentul”, explica Andrei Floroiu.

„Cand se pune acest diagnostic, bolnavii sunt convinsi sa se pensioneze prematur, desi ar fi bine sa lucreze cu norma redusa si sa ramana alaturi de societate”, spune Floroiu.

„Am invatat in aceasta calatorie multe lucruri. (…) Organizatia noastra este «Fly for a cause» si mi-as dori sa zbor pentru orice cauza nobila”, adauga tanarul.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii