REVISTA PRESEI ECONOMICE: FMI inchide ochii la datoriile statului catre companii si isi da “ok-ul” pentru o transa de 900 mil. euro   septembrie 27th, 2010

Fondul Monetar International (FMI) urmeaza sa vireze astazi, in rezerva valutara a BNR, suma de 884 mil. euro, reprezentand a sasea transa din imprumutul de aproape 13 mld. euro contractat de Romania. Majoritatea ziarelor subliniaza faptul ca transa a fost acordata in ciuda faptului ca o serie de angajamente din contract nu au fost respectate.

Ziarul Financiar scrie ca procedura de avizare a raportului trimestrial de evaluare a devenit deja o formalitate, nici de aceasta data nefiind respectata cerinta Fondului privind plata datoriilor pe care statul le are catre companii. Ca la toate evaluarile precedente, guvernatorul BNR si ministrul finantelor au solicitat o „pasuire” prin scrisoarea suplimentara de intentie, iar FMI a aprobat-o.

Financiarul se concentreaza pe conotatiile politice ale acestei stiri, aratand ca noua transa de la FMI vine in conditiile in care ea a fost aprobata dupa adoptarea ilegala in Parlament a Legii pensiilor. Ziarul reaminteste scandalul de saptamana trecuta, iscat dupa ce actul legislativ a fost aprobat in absenta de la vot a PSD si PNL.

Jurnalul National abordeaza stirea neutru, insa subliniaza ca FMI nu a luat in considerare faptul ca Legea pensiilor este blocata prin procedura de contestare la Curtea Constitutionala, dupa sesizarile facute de cele doua partide din opozitie. Cotidianul mai scrie ca acesta nu este singurul imprumut facut de tara noastra in ultima perioada, chiar miercurea trecuta Comisia Europeana virand o transa de 1,15 mld. euro din pachetul de imprumut negociat cu Romania. (07:01)

I.S.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii