Resita: Obiectivele turistice medievale, uitate de autoritati   septembrie 28th, 2010

Foto: matrix-eurodesign.eu

Bisericuta „Ogasele”, cel mai vechi obiectiv al Resitei, a ajuns o ruina. Constructia dateaza din secolul XII si se crede ca reprezinta cea mai veche asezare umana. A fost descoperita dupa anii 1970, insa de abia anul acesta autoritatile se gandesc sa o renoveze, informeaza Adevarul de Resita.

Oamenii de cultura din oras depun eforturi ca obiectivele medievale resitene sa beneficieze de atentie din partea autoritatilor. Cea mai importanta constructie este Biserica Ogasele, lasata in paragina in ultimii 30 de ani. „Categoric, ca vechime, Biserica de la Ateneu este cea mai importanta. Ea a fost construita in secolul al XII-lea si se apreciaza ca aceea a fost prima vatra a Resitei”, spune consilierul superior de patrimoniu Dana Balanescu.

„Ansamblul medieval reprezinta cele mai vechi urme ale unei asezari umane care a existat pe actualul teritoriu al Resitei. Nu este cunoscuta cu certitudine denumirea acestei localitati medievale, insa in documentele acelei perioade sunt mentionate nume ca Terovita, Borza, Feyerviz, Sincova sau Valle, una dintre acestea putand fi, cu mare probabilitate, cea ale carei urme s-au descoperit la Ogasele”, povesteste istoricul Mircea Rusnac.

Ruinele au fost descperite inca din anii ’70, dar niciuna dintre administratiile care s-au perindat la carma orasului nu a considerat ca acest loc merita promovat.

Primarul Resitei spune ca Biserica Ogasele se afla in planul de reabilitare si punere in valoare al administratiei locale. „Pana acum, nu a luat nimeni in calcul sa puna in valoare aceste ruine, dar exista un proiect de amenajare a zonei”, explica edilul Mihai Stepanescu, care spera ca, la un moment dat, turismul ecumenic sa prinda radacini la Resita.

Consilierii locali au aprobat, la inceputul lui septembrie, atat studiul de fezabilitate pentru renovare, cat si contributia proprie de 2%. Astfel, conform studiul de fezabilitate, scopul proiectului este restaurarea, conservarea si valorificarea obiectivului. In prezent, proiectul se afla in evaluare la Agentia de Dezvoltare Vest.

Al doilea obiectiv cultural important al Resitei este furnalul de la Uzina TMK, ridicat in anul 1771. Singurul obiectv reabilitat complet este Palatul Cultural, care este al treilea cel mai important edificiu al orasului.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii