REVISTA PRESEI BUSINESS: Se ieftinesc notarii. Bancherii il roaga pe Basescu sa-i scape de procese   septembrie 28th, 2010

Criza continua sa tina piata imobiliara la pamant, iar notarii cer reducerea tarifelor pentru vanzarile de proprietati, ipoteci si mosteniri, aflam din Gandul si Evenimentul Zilei. De cealalta parte, Adevarul ne arata unde gasim locuinte ieftine, in timp ce Ziarul Financiar scrie despre incercarile disperate ale bancherilor pentru schimbarea ordonatei privind creditele, pentru a scapa de procesele cu clientii nemultumiti. Nu in ultimul rand, Financiarul vorbeste despre scaderea veniturilor la buget din impozitarea veniturilor salariale.

Notarii publici scad iar tarifele si propun Ministrului Justitiei reduceri pentru servicii ca vanzarile de proprietati, ipoteci si mosteniri, potrivit EVZ. De exemplu, la o creanta de 400.000 lei, onorariul notarial va scadea de la 1.775 lei la 500 lei. Reduceri semnificative se vor inregistra si la autentificarea celorlalte acte de garantie, acestea atingand limita de 35%. Prin urmare, onorariul pentru autentificarea unui contract de ipoteca la un imprumut in valoare de 100.000 lei va fi de 575 lei, fata de 875 lei, cat este in prezent.

Pentru instrainari imobiliare reducerile vor fi de peste 12%, iar pentru actele de partaj reducerile sunt de peste 40%, ajungand chiar pana la 90%, adauga jurnalistii de la Gandul.

Constanta este unul dintre orasele mari cu cele mai ieftine garsoniere, acestea avand preturi de pornire de la 17.000 de euro, aflam din Adevarul. In Bucuresti, pretul locuintelor cu o camera, aflate in cartierele periferice, este cuprins intre 20.000 si 40.000 de euro, cele mai multe garsoniere fiind tranzactionate la un pret de aproximativ 30.000 de euro.

Pe de alta parte, disputa pe marginea noilor reglementari pentru credite este departe de final. Bancherii incearca pe toate caile sa evite procesele cu clientii nemultumiti de modul in care li s-au aliniat contractele de credit la reglementarile noi aduse de Ordonanta 50 si spun ca ii vor cere si presedintelui Traian Basescu modificarea acesteia, scrie Ziarul Financiar. De cealalta parte, Consiliul Concurentei nu vede de unde ar veni pierderile de care se plang bancile atat timp cat au conservat nivelurile vechi ale dobanzilor prin actele aditionale la contractele de credit.

Incasarile bugetare din impozitarea veniturilor si a salariilor vor cunoaste o scadere importanta ca urmare a disponibilizarilor efectuate de guvern la 1 iulie, cred specialistii citati de Financiarul. Ultimele date despre exe­cutia bugetara, din luna iulie, aratau deja o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut de 5,4%, de la 11,115 miliarde de lei la 10,513 miliarde de lei, in timp ce in iunie diminuarea a fost de 4,8%.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii