CCR se pronunta miercuri asupra Legii Pensiilor   septembrie 29th, 2010

foto: sfin.ro

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) discuta miercuri sesizarile depuse de PNL si PSD privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii sistemului unitar de pensii, informeaza NewsIn. Legea a fost contestata, la CCR, de catre cele doua partide, pe 23 septembrie, atat pe aspecte de forma, cat si de fond.

Potrivit sesizarii PSD, modificarile retroactive asupra pensiilor speciale ar echivala cu o „expropiere” si ar afecta caracterul de stat de drept al Romaniei. Pe fond, cea mai mare parte a argumentatiei social-democratilor o ocupa pledoaria pentru pastrarea pensiilor speciale. „Pensiile speciale reprezinta drepturi legal castigate si nu pot fi afectate prin transformarea in pensii in intelesul legii privind sistemul unitar de pensii publice. Aplicarea teoriei drepturilor castigate exclude posibilitatea reducerii pensiilor speciale. (…) Reducerea pensiilor speciale este de natura sa aduca atingere principiului protectiei asteptarilor legitime cu privire la un anumit nivel al protectiei sociale”, se arata in sesizarea senatorilor pesedisti.

Ei sunt de parere ca recalcularea pensiilor speciale ar face legea retroactiva, deci neconstitutionala. „Legea pensiilor incalca principiul neretroactivitatii legii, deoarece pensiile speciale aflate in plata constituie drepturi care s-au nascut anterior legii sistemului unitar de pensii”, sustin reprezentantii PSD. Acestia invoca si doua decizii ale CCR, din 2005 si 2006 care spun ca noile reglementari legislative nu pot fi aplicate retroactiv in privinta pensiilor anterior stabilite.

Juristii PSD isi manifesta obiectiile si fata de valoarea punctului de pensie stabilit in lege. „Prin stabilirea valorii punctului de pensie la 732,8 si abrogarea legii 19/2000 legiuitorul a diminuat drastic cuantumul pensiei, aspect care este de natura sa afecteze dreptul fundamental la pensie in substanta sa”, se arata in sesizare. Potrivit social-democratilor, cresterea varstei de pensionare, reducerea punctului de pensie, micsorarea pensiilor speciale „prejudiciaza speranta de viata” si incalca dreptul la un trai decent.

La final, senatorii PSD sustin ca legea incalca Declaratia Universala a Drepturilor Omului, mai precis articolul care statueaza dreptul la proprietate, dar si cel care spune ca „orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si a familiei sale, cuprinzand hrana, imbracamintea, locuinta, ingrijirea medicala, precum si serviciile sociale necesare; el are dreptul la asigurare in caz de somaj, boala, invaliditate, vaduvie, batranete sau in celelalte cazuri de pierdere a mijloacelor de subzistenta, in urma unor imprejurari independente de vointa sa” (art. 25).

PNL acuza incalcarea procedurilor democratice

La randul lor, liberalii sustin ca in adoptarea Legii pensiilor s-au remarcat „grave incalcari ale procedurilor democratice”, atat pe forma de adoptare, cat si pe fondul actului normativ.

PNL sustine ca in primul rand a fost incalcat „in mod flagrant” art. 76 alin. 1 din Constitutie , deoarece a fost asigurata nici majoritatea si nici cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei legi organice. Tot in ceea ce priveste  procedura legislativa a fost incalcat art. 76 alin. 3 din Constitutia Romaniei potrivit caruia „La cererea Guvernului sau din proprie initiativa, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedura de urgenta, stabilita potrivit regulamentului fiecarei Camere.”  Concret, liberalii imputa faptul ca, deputatii nu au avut acces la raportul suplimentar al comisiei de Munca sesizata pe fond. Raportul, desi trebuia sa fie transmis cu 5 zile inainte de intrarea in plen a legii, a fost trimis pe data de 15 septembrie 2010, in ziua adoptarii proiectului de lege in cadrul sedintei de plen a Camerei Deputatilor.

Pe fond, PNL sustine ca se incalca mai multe principii constitutionale. Prima obiectie este ca actul normativ ar fi retroactiv. Liberalii invoca o decizie nr. 830 din 2008 a Curtii Constitutionale.

Legea Pensiilor a fost adoptata in Camera Deputatilor pe 15 septembrie, cand presedintele Camerei, Roberta Anastase a ”numarat” 170 de voturi pentru desi in sala de plen nu erau mai mult de 80 de deputati, potrivit probelor video, un numar insuficient pentru a trece aceasta lege. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii