Seful Serviciului de Securitate Nationala din Bulgaria, deconspirat   septembrie 29th, 2010

Foto:novinite.com

Dimitar Dimitrov, seful Serviciului de Securitate Nationala (NSO) din Bulgaria, a fost agent al fostului serviciu secret comunist, a anuntat, miercuri, comisia speciala insarcinata cu cercetarea arhivelor regimului comunist, informeaza Novinite, preluata de HotNews. De asemenea, alti 12 angajati actuali ai NSO au fost deconspirati ca agenti sau colaboratori ai fostei Securitati.

Concluzia Comisiei este ca Dimitrov a activat ca ofiter de informatii in 1987. Din 2007 el conduce Serviciul de Securitate Nationala, dupa ce anterior a fost director adjunct al institutiei. Novinite aminteste ca in aprilie 2010, Comisia a anuntat ca dintre cei 134 de angajati cu functii importante din NSO, 73 au facut parte din fosta Securitate a Statului. Pe lista celor deconspirati s-a aflat si directorul NSO in perioada 1992-2004, generalul Vladimir Vladimirov.

In acelasi timp, Comisia de la Sofia a facut publice si numele a 27 de ziaristi din media locala, despre care sustine ca au avut legaturi cu serviciile secrete bulgare. Dintre cele 76 de ziare verificate in intreaga tara, s-a stabilit ca 19 au ca angajati fosti agenti ai Securitatii.

Aceasta este prima etapa din procesul de verificare a presei regionale, actiune in care peste 70 de institutii media trebuie sa ofere informatii despre proprietari, directori, editori, analisti politici sau sefi de departamente. Publicatiile care nu vor oferi informatiile solicitate vor fi amendate. (L.P.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii