INCREDIBIL! Un roman face implanturi wireless in zona creierului   septembrie 29th, 2010

Valentin Dragoi a castigat Pioneer Award, in valoare de 3,5 milioane de dolari (Foto: realitatea.net)

Romanul Valentin Dragoi a castigat in ultimii ani premii in valoare de aproape 5 milioane de dolari pentru activitatea sa stiintifica. Ultimul, in valoare de 3,5 milioane de dolari i-a fost acordat pentru ”cercetare revolutionara” in medicina, scrie realitatea.net.

Velantin Dragoi a absolvit Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Iasi. In 1992, a plecat din tara pentru a se specializa in neurobiologie, dupa ce facuse primii pasi in acest domeniu de unul singur. Acum detine deja un laborator propriu, in cel mai mare centru medical din SUA, Texas Medical Center.

In iulie 2010, romanul a primit un telefon de la un oficial al National Institute of Health, care il anunta ca a fost selectat sa primesc aproximativ 3,5 milioane de dolari pentru urmatorii 5 ani pentru a continua cercetarile laboratorului vizand intelegerea codarii informatiei de catre retelele de neuroni.

„Am obtinut date preliminare care imi vor permite sa folosesc pentru prima data implanturi corticale wireless care vor putea transmite in timp real semnale de la un numar mare de neuroni din multiple zone ale creierului”, a explicat Valentin Dragoi.

„Am ajuns un SUA in vara lui 1992, atunci cand am obtinut o bursa doctorala la Duke University. Nu am plecat din Romania din motive economice, ci doar ca sa ma realizez profesional”, spune romanul, intr-un interviu pentru Realitatea.net

Alegerea de a pleca in SUA a fost determinata si de conditiile excelente pentru cercetare. „Ce m-a atras la Statele Unite a fost programul extraordinar de cercetare, in opinia mea cel mai competitiv din lume. Aici expresia „sky is the limit” este luata foarte in serios, nimic nu pare imposibil si esti mereu indemnat sa-ti invingi propriile limite.”

Cercetatorul este hotarat sa reinvesteasca in cercetare sumele castigate din premii. „Voi folosi fondurile Pioneer si EUREKA pentru a angaja cercetatori de top si pentru a mari capacitatea laboratorului, atat in ceea ce priveste spatial propriu-zis (decanul universitatii mi-a dublat deja spatial laboratorului) cat si in ceea ce priveste echipamentul”, precizeaza Dragoi.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii