De ce se teme Traian Basescu   septembrie 30th, 2010

 

Foto:protv

Teama presedintelui Traian Basescu fata de protestele militarilor in rezerva sau ale politistilor, din fata Palatului Cotroceni, ar putea avea ca resort incidente similare produse in 2009, la Chisinau, in timpul protestelor post electorale, din fata Parlamentului, considerate la acea vreme drept lovitura de stat. Fostul presedinte moldovean Vladimir Voronin, impotiva caruia erau indreptate manifestatiile de strada din 7 aprilie 2009, a acuzat chiar direct Romania, inclusiv pe presedintele Basescu, pentru ca s-ar fi aflat in spatele actiunii de debarcare a sa. Ca a orchestrat sau nu actiunile din tara vecina, este posibil ca Basescu sa isi simta fotoliul amenintat dupa un scenariu asemanator cu cel de la Chisinau, pentru care a fost acuzat.

Intr-un articol publicat ulterior de Moldova Suverana, de la Chisinau, se afirma ca „aceasta tentativa a fost pregatita minutios dupa modelele militare strategice utilizate in astfel de situatii in cele mai fierbinti zone ale lumii, recurgandu-se la metodele bine verificate ale razboiului de guerila urbana”. Expertul militar roman Valentin Vasilescu, care a analizat evenimentele de la Chisinau, a descris in detaliu modul in care a fost pusa la cale strategia militara de catre autorii puciului din Republica Moldova, sugerand ca aceasta ar fi fost planuita din exterior.

 

„Structura operatiunii de rupere a dispozitivului de scutieri dispus liniar in fata intrarii in Parlament a fost una clasica a Fortelor pentru Operatiuni Speciale. Ofensiva si apararea sunt doua din cele 5 forme ale luptei cunoscute in stiinta militara. Uneori, pe teatrul de actiune, situatia impune unui comandant adoptarea unui dispozitiv de aparare, pentru ca, dupa un interval scurt de timp, sa fie create conditiile pentru trecerea la ofensiva. Asa cum de multe ori s-a dovedit ca unitatea Anti-terorista a principalului serviciu de informatii al unui stat a planificat si executat o lovitura de stat pe teritoriul tarii vecine, adica o operatiune terorista”, afirma expertul militar roman in Moldova Suverana. El sustine ca cea mai importanta secventa a actiunii din aprilie, de la Chisinau, a fost „:executata de grupurile Bravo si Charlie, formate din veterani in lupta de strada, care au avut in randul lor si cetateni sarbi, membri ai organizatiei Otpor, antrenata inca din martie 2000 pentru a actiona in cadrul manifestatiilor de protest violente, care au condus la inlaturarea lui Slobodan Milosevici de la putere. Bravo si Charlie au initiat o actiune extrem de rapida si bine coordonata de invaluire pe ambele flancuri ale noului dispozitiv format de catre scutieri”. O alta concluzie a analizei este ca in reportajele transmise de la fata locului de catre jurnalistii posturilor TV din Romania si de televiziunile moldovene, sustinatoare ale opozitiei, „unghiurile de filmare si pozitia operatorilor au fost cam toate pe acelasi aliniament, acestea neputand fi stabilite pe loc, cata vreme cei cauza n-aveau de unde sa stie ce avea sa urmeze”.

Intr-un alt articol referitor tot la culisele loviturii de stat de peste Prut, Vasilescu trece in revista subunitatile mai mari sau mai mici create in Romania dupa 1989 pentru operatiuni speciale (DIAS, SPIR, SIIAS, GSPI-ACVILA din subordinea Politiei, Batalionul 1 Interventii Speciale (Antitero) al Jandarmeriei, SASI al Politiei de Frontiera, Brigada Antiterorista a SRI, Grupul Antitero al SIE, FIAT al SPP.) „Cu toate acestea, Comandamentul pentru Operatiuni Speciale (COS) al Trupelor de Uscat al armatei romane, detine de departe gama completa de structuri capabile sa execute orice tip de misiune neconventionala in limitele granitelor Romaniei, dar mai ales in afara lor, prin Batalionul 1 O.S. „Vulturii”, Detasamentul de Interventie Rapida si prin Sectia Actiuni Psihologice”, explica expertul militar.(L.P.)

 

 

 

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii