Olanda vrea sa interzica portul burqa   septembrie 30th, 2010

Ceruta insistent de extrema dreapta condusa de Geert Wilders, interdictia de a purta voalul islamic este un element asupra caruia liberalii si crestin-democratii olandezi s-au pus intrutotul de acord, informeaza Le Figaro.

Este evident ca pentru partidele liberal si crestin-democrat, care incearca sa formeze o coalitie guvernamentala inca de la alegerile din 9 iunie, interdictia de a purta burqa era pretul compromisului pentru a primi sustinerea partidului extremei drepte condus de Geert Wilders. Sefii partidelor implicate, care se declarasera in principiu de acord inca de marti, au prezentat principalele masuri avute in vedere de viitoarea coalitie. In momentul in care a fost intrebat daca sustine o reducere a cheltuielilor publice, Wilders a declarat ca „va exista, cu siguranta, si o interdictie a portului burqa. In Olanda si in Tarile de Jos bate vantul schimbarii”, a spus el, insotit fiind de presedintele Partidului Liberal, Mark Rutte, viitorul prim-ministru. Desi Mark Rutte si Maxime Verhagen, liderul crestin-democrat nu au dat niciun fel de declaratii pe aceasta tema, Wilders a continuat pe acelasi ton: „Cu totii dorim ca islamizarea tarii sa inceteze”.

Scurt istoric

Observatorii scenei politice olandeze spun ca extrema dreapta bate de multa vreme apa in piua pe aceasta tema. Inca din decembrie 2005, wilders depusese o motiune in care cerea sa fie interzis portul voalului integral din motive care tin de securitatea statului. Odata adoptat textul, cabinetul a desemnat un grup de lucru compus din teologi musulmani si juristi specializati in drept constitutional pentru a le cere sa gandeasca o iesire onorabila din acest impas. Dar, reticentele exprimate de o aripa conservatoare a crestin-democratilor, total reticenti la ideea ingradirii libertatii religioase, au intarziat mult lucrarile. Pana la urma, expertilor li s-a oferit libertatea de a alege ceva mai putin decat modalitatea de interzicere a voalului, ceea ce nu l-a impiedicat pe Geert Wilders sa revina cu o propunere de lege, de data aceasta, doi ani mai tarziu.

Tatonarea subiectului

Multa vreme, fostul guvern crestin-democrat a anuntat pregatirea unui proiect de lege care sa interzica portul burqa in scolile de stat la nivelurile primar si gimnazial, dar nu in institutiile de invatamant superior. Textul trebuia supus aprobarii legislativului in 2009, dar acest lucru nu s-a intamplat niciodata. Astazi, insa, coalitia trebuie sa faca pe placul lui Wilders. Liberalii si crestin-democratii nu totalizeaza decat 52 de mandate din cele 150 ale Camerei Inferioare a Parlamentului dar, cu ajutorul extremei drepte, ar forma o majoritate relativa acceptabila. Obtinand 24 de locuri fata de numai noua inainte, extrema-dreapta a inregistrat o crestere care i-a surprins pe analisti. cererile lor minimale, prezentate sub forma unui program denumit „Libertate si responsabilitate”, trebuie analizate de crestin-democrati, inca divizati in ceea ce priveste ideea colaborarii cu PVV (Partidul pentru Libertate), decizie care va fi luata sambata, la Arnhem, oras din vestul tarii.

Octavian METONI

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii