Petitie MediaSind impotriva includerii presei in Strategia de Aparare, depusa la PE   septembrie 30th, 2010

Foto: Mediafax

Europarlamentarul PSD, Victor Bostinaru, a anuntat ca reprezentantii Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), impreuna cu membrul sau afiliat, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, au depus miercuri, la Bruxelles, o petitie impotriva includerii in Strategia Nationala de Aparare (SNAp) a presei, ca vulnerabilitate la adresa statului roman, se arata intr-un comunicat de presa. 

Prin documentul depus la Comisia de Petitii a PE, cele doua organizatii sindicale solicita interventia institutiilor UE pentru retragerea prevederilor articolului 6.2 „Vulnerabilitati”, care se refera la activitatea presei. In cazul unui refuz din partea statului roman, petitionarii solicita declansarea procedurii de infringement pentru incalcarea normelor europene.

Conform petitionarilor,  „includerea unei astfel de asertiuni in documentele oficiale ale CSAT reprezinta o incercare de rasturnare a sistemului democratic din Romania, fapt fara precedent in istoria recenta a tarii noastre”.

Incalcarea statului de drept

Eurodeputatul Victor Bostinaru, membru si coordonator al Grupului S&D in Comisia de Petitii a Parlamentului European a declarat in cadrul intalnirii cu petitionarii ca va sustine demersul acestora, in conditiile in care, toate evidentele arata o incalcare grava a normelor unui stat de drept, membru al Uniunii Europene.

„Trebuie sa intelegem ca un asemenea act de contestare, aici in Parlamentul European, reprezinta in esenta un esec al Presedintiei si al Guvernului Romaniei de a se conforma nu doar normelor internationale fundamentale ci si minimelor precepte de dialog social” a afirmat eurodeputatul. 

FEJ: Mass-media, parte a democratiei

La randul sau, Marc Gruber, Co-director al Federatiei Europene a Jurnalistilor a afirmat ca „in Romania, la fel ca in orice alta tara, terorismul, crimele si coruptia reprezinta amenintari la adresa publicului si a guvernarii, insa, suntem contrariati atunci cand auzim ca mass-media poate fi adaugata pe o lista de amenintari la adresa institutiilor publice. De fapt, mass-media sunt o parte esentiala a vietii democratice; ele ajuta la investigarea cu precizie a amenintarilor la adresa publicului si speram ca Presedintia romana sa realizeze aceasta eroare”.

Marc Gruber a mai spus ca rolul jurnalistilor este de a informa publicul si de a investiga diversele probleme, inclusiv cele care tin de amenintari la adresa institutiilor.

” In acest proces, exista riscul ca institutiile guvernamentale sau cele publice sa fie criticate, insa, cel mai mare risc este cel asumat de acei jurnalisti curajosi care investigheaza crimele si coruptia. FEJ respinge orice acuzatie conform careia scopul jurnalistilor este acela de a «orchestra campanii de presa»”, a completat reprezentantul Federatiei Europene a Jurnalistilor .

De asemenea, Cristian Godinac, presedintele Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind a declarat ca includerea presei in strategia de aparare a unei tari, reprezinta o premiera impotriva libertatii de exprimare si creeaza premisele instaurarii unui stat dictatorial. (Andreea Stefan)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii