Roman condamnat in SUA pentru sute de dosare de imigrare falsificate   septembrie 30th, 2010

Iosif Caza este considerat o amenintare la siguranta Americii (Foto: sacbee.com)

Iosif Caza a fost condamnat la sapte ani si jumatate dupa gratii pentru ca a ajutat 700 de persoane sa obtina fraudulos azil in Statele Unite. In casa din SUA a romanului au fost gasite stampile si acte false de care acesta se folosea pentru a crea povesti fictive de persecutare in Romania, scrie Adevarul.

Romanul a reusit sa obtina pentru mai bine de 700 de persoane drept de sedere in America folosindu-se de acte, stampile si declaratii false care descriau o Romanie in care cetatenii sunt persecutati. Caza a exploatat slabiciunea americanilor, usor de impresionat atunci cand aveau in fata lor, de exemplu,  o familie care era batuta, in acte, de politisti pentru apartenenta religioasa.

Judecatorul care a stabilit sentinta a catalogat acest caz drept „o amenintare directa la siguranta Americii”. „Cand procesul de imigrare este corupt prin minciuni si inselaciuni, sunt afectate direct si valorile acestui stat. Nu avem nevoie de astfel de eroi. Nu avem nevoie de oameni ca Iosif Caza”, este declaratia judecatorului Frank Damrell Junior potrivit ziarului american „Sacramento Bee”.

„Sub asternuturi s-au gasit stampile notariale romanesti si imagini scanate cu parafe ale unor doctori, notari si organizatii religioase din Romania. Au fost gasite si sigilii care erau realizate la o imprimanta. Toate aceste elemente arata ca documentele care ar fi trebuit sa fie dovezi ale persecutarilor nu sunt altceva decat parti ale fraudei planuite de roman”, se arata intr-un act emis de procurorul Lawrence G. Brown si publicat pe site-ul Ministerului american de Justitie.

Legislatia americana prevede ca pot avea statut de refugiat in SUA persoanele persecutate sau care se tem ca vor fi persecutate in tara de origine din motive care tin de rasa, religie, nationalitate sau opinii politice. Prioritatea o constituie cazurile incluse in programul Inaltului Comisariat al Refugiatilor, apoi grupurile considerate de SUA ca avand o situatie umanitara deteriorata. Pe locul trei sunt cazurile de reintregire a familiei.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii