Romania ar putea fi data in judecata pentru legile vanatorii   septembrie 30th, 2010

Foto: arhinews.ro

Romania mai are la dispozitie doua luni pentru a face modificari in legislatia cu privire la vanatoare, deoarece perioadele de vanatoare a pasarilor coincid cu perioadele de protectie speciala prevazute de reglementarile Uniunii Europene, a avertizat joi, intr-un comunicat, Comisia Europeana, relateaza NewsIn. In caz contrar, Comisia ar putea sesiza Curtea de Justitie a UE, se mai precizeaza in comunicat. Comisia a adresat Romaniei un aviz motivat, declansand, astfel, etapa a doua a procedurii de infringement, ultimul pas inainte ca executivul european sa inainteze un dosar catre justitia europeana.

Janez Potočnik, comisarul UE pentru Mediu, a declarat ca Directiva privind protectia pasarilor este „un element-cheie” al legislatiei UE in materie de protectie a naturii. „De aceea invit insistent Romania sa isi alinieze legislatia la reglementarile Uniunii Europene”, a spus Potočnik.

Primirea unei scrisori de notificare oficiala reprezinta prima etapa a procedurii de infringement. Statul vizat are la dispozitie doua luni pentru a face modificarile necesare inainte de declansarea urmatoarei etape, cea a avizului motivat, in care se explica de ce prevederea respectiva este in contradictie cu cele stipulate la nivel comunitar si ce anume si cum trebuie schimbat. Daca statul sesizat se conformeaza intre timp aquis-ului comunitar, procedura de infringement este oprita, in caz contrar, Comisia Europeana poate da in judecata statul respectiv.

Dupa cum precizeaza NewsIn, Directiva privind protectia pasarilor este cel mai vechi text legislativ al UE in materie de protectie a naturii si totodata si cel mai important, instituind un regim complet de protectie a tuturor speciilor de pasari salbatice care au habitatul natural in Uniune. Zonele reglementate de directiva fac parte din Natura 2000, reteaua zonelor naturale protejate din UE. Perioadele in care Directiva interzice vanarea pasarilor sunt, in special, perioada de migrare inapoi catre locurile de cuibarire, perioada de reproducere si perioada de crestere a puilor. (I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii