Romanii, mai favorabili UE si SUA decat Rusiei   octombrie 1st, 2010

Foto: bloombiz.ro

Romanii sunt inca rezervati cand vine vorba de Rusia, iar atitudinea lor este mai putin favorabila decat fata deUE, SUA si Republica Moldova, arata rezultatele sondajului “Perceptia Federatiei Ruse in Romania”, citat de inforusia.ro.  Astfel, mai mult de jumatate dintre romani au o atitudine favorabila fata de Uniunea Europeana (73 %), Statele Unite (66%) si Republica Moldova (55%), insa, Federatia Rusa a obtinut un procent de favorabilitate de 39 %, similar cu Ucraina.

Rezultate obtinute in urma sondajului mai arata ca 44% dintre romani considera ca relatiile dintre Romania si Rusia sunt mai degraba negative, in timp ce 26 % le considera bune, iar 30 % nu raspund.
Atitudinea rezervata fata de Rusia, a cetatenilor romani, este reconfirmata de modul in care se raporteaza respondentii la investitorii straini. Sosirea oamenilor de afaceri rusi in Romania este vazuta cu mai putin interes pentru economie, decat ar fi cea a investitorilor din Uniunea Europeana, noteaza inforusia.ro.

Romanii, ingrijorati de dependenta energetica

Motivele de ingrijorare ale romanilor privind Rusia sunt in primul rand legate de obiectivele energetice ale Romaniei.
Astfel, 47% dintre cei chestionati se arata ingrijorati de dependenta energetica a Romaniei fata de sursele de energie rusesti.
Alte teme din cadrul investigatiei in care romanii au evaluat negativ relatia cu Federatia Rusa au fost cele legate de comportamentul Moscovei fata de vecini (oprirea furnizarii gazelor pentru Ucraina), catastrofa aeriana in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei si cazul diplomatului roman acuzat ca desfasoara activitati de spionaj in Rusia.
Romanii cred ca autoritatile ruse au gestionat mai degraba prost aceste evenimente. Sondajul a fost realizat de Centrul pentru Prevenirea Conflictelor si Early Warning (CPCEW), in perioada aprilie-august 2010, pe esantioane de 1.149 respondenti (aprilie 2010) si 1.133 persoane (august 2010).
Directorul CPCEW, Iulian Chifu, a explicat ca, pentru cercetare, au fost alese “doua valuri, in luna aprilie, in care efectul de antrenare a fost dat de criza de la metroul din Moscova, si in august, acolo unde cel mai recent eveniment era criza presupusului spion roman de la Moscova”.  (Andreea Stefan)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii