Sondaj: 15% dintre romani nu vor democratie   octombrie 1st, 2010

Foto: ziuaconstanta.ro

Un procent de 15% dintre romani sunt impotriva regimului democratic, iar alti 83% considera ca actualul sistem politic functioneaza in favoarea celor bogati, arata rezultatele sondajului CCSB, realizat la comanda Pro Democratia, citat de NewsIn. 
Asociatia Pro Democratia a dat publicitatii rezultatele sondajului „Perceptii si atitudini la adresa democratiei din Romania”, din care reiese ca 49% dintre cei chestionati sustin ca oamenii trebuie sa-si castige libertatea de-a lungul vietii, in timp ce 47% considera ca oamenii se nasc liberi, de la natura.
In ceea ce priveste valorizarea libertatii, 93% sunt oarecum de acord sau total de acord cu faptul ca libertatea este cel mai important lucru din viata unui om, in timp ce 5% s-au declarat impotriva.
Pe de alta parte, 58% dintre romani cred ca libertatea individului nu poate fi ingradita pentru asigurarea egalitatii dintre oameni, spre deosebire de 33% care ar admite ingradiri ale libertatii individuale in numele egalitatii.

In ceea ce priveste functionarea sistemului democratic, pe ansamblu, romanii sunt destul de sceptici. Astfel:

  • 83% dintre ei apreciaza ca in democratie, sistemul democratic ii favorizeaza pe cei bogati
  • 75% cred ca sistemul democratic functioneaza rau
  • 72% considera ca minoritatea trebuie sa se supuna majoritatii.

Scepticismul este evident si in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului in Romania. Doar 36% dintre cei chestionati au sustinut ca acestea sunt respectate, fata de 62% care nu au fost de acord cu aceasta asertiune.

Sondajul CCSB a fost realizat in perioada 23-28 septembrie pe un esantion de 1017 persoane.  (A.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii