Lacul Rosu, destinatia iubitorilor de mister – VIDEO   octombrie 3rd, 2010

Foto: travellersguide.ro

Statiunea Lacul Rosu este situata in apropierea Cheilor Bicazului, langa Gheorgheni, si este celebra pentru cel mai mare lac natural montan din Romania. Unicitatea si frumusetea acestui loc i-au facut pe locuitori sa transmita din generatie in generatie fel si fel de mituri cu privire la originea lacului, scrie Adevarul.

In statiune se ajunge din localitatea Gheorgheni urcand pe serpentine ametitoare pana la aproape 1.000 de metri altitudine. Lacul s-a format in anul 1837, prin prabusirea unei parţi a muntelui Ghilcos, fenomen rar intalnit in natura. Specialistii spun ca numele lacului provine de la Paraul Rosu, care traverseaza mai multe straturi de pamant rosu, bogat in oxizi si hidroxizi de fier.

De-a lungul timpului insa, localnicii au gasit alte explicatii pentru formarea si denumirea lacului.

Cea mai raspandita legenda este aceea a unei povesti de dragoste dintre un flacau secuiesc si o fata foarte frumoasa, pe nume Eszter. Dupa ce a cerut-o in casatorie, flacaul a fost chemat in armata, iar Eszter a ramas cu inima franta. In timp ce isi astepta alesul, tanara a fost rapita de un bandit si dusa intr-o pestera ascunsa. Desi rapitorul, care se indragostise de fata,  ii oferea comori nemaivazute, Eszter se ruga in fiecare zi muntilor cu gandul la iubitul ei. Natura i-a raspuns si muntii au inceput sa se prabuseasca, cei doi ramanand prinsi sub stanci. Astfel  s-a nascut Lacul Rosu, in care, spun localnicii, se pot vedea si astazi ochii gri-verzui ai lui Eszter.

O alta legenda spune ca pe pajistea dintre versantii muntilor a fost o stana. Pentru ca se apropia furtuna, ciobanii au incercat sa se refugieze, dar Muntele Ucigas s-a pravalit peste ei si i-a ingropat laolalta cu oile. De aceea, spun multi, apa lacului a capatat o culoare sangerie.

O plimbare cu barca costa 15 lei pentru doua persoane, timp de 30 de minute. De-a lungul cursei vă veţi „întâlni” cu raţele sălbatice care pot fi admirate şi din punctul de observare de la debarcader. Cel mai propice moment pentru a aboserva atmosfera feerica de aici este iarna, cand apa e acoperita de un strat de gheata, gros de 60-70 de centimetri, iar albul zapezii domina imprejurimile.

Citeste AICI mai multe si VEZI VIDEO.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii