Premierul neozeelandez intervine in scandalul din jurul filmului “The Hobbit”   octombrie 4th, 2010

Primul-ministru al Noii Zeelande s-a oferit sa se implice in medierea diferendelor dintre producatorul-regizor Peter Jackson si sindicatele actorilor, din cauza carora pelicula „The Hobbit” risca sa nu mai fie filmata in tara oceanica, asa cum fusese initial stabilit, scrie Reuters.

Este neobisnuit ca autoritatile guvernamentale sa se implice in rezolvarea unor asemenea situatii, dar premierul John Key a declarat: “As fi foarte, foarte ingrijorat daca productia s-ar muta peste hotare. Daca nu putem face The Hobitt aici, atunci ce filme am putea face?”

Pe langa importantele pierderi financiare, directoarea agentiei “Film New Zeeland”, Gisella Carr, explica faptul ca, daca “The Hobbit” ar ajunge sa fie realizat in alta parte, tara risca “sa nu mai atraga in viitor productii internationale de film”. In ultimul timp, in Noua Zeelanda au fost filmate pelicule ca  „Avatar” sau „X-Men Origins: Wolverine”.

Saptamana trecuta, Jackson a declarat ca Warner Bros, compania care finanteaza filmul, “ia in calcul posibilitatea de a muta proiectul din Noua Zeelanda in Europa de Est”. Anterior, studioul New Line, care aprtine de Warner Bros declarase ca  ia in considerare “toate alternativele pentru a apara interesele afacerii”.

Mai multe sindicate care apara interesele actorilor au cerut producatorilor sa semneze un contract colectiv de munca cu artistii, motivand ca interpretii  neo-zeelandezi nu au parte de salarii garantate, de conditii de munca adecvate sau de plati suplimentare.

Unul dintre sindicatele protestatare, New Zealand Actors’ Equity, sustine ca nu incearca “sa saboteze productia sau sa creeze instabilitati de orice fel”, dar Peter Jackson considera ca boicotul este pus la cale de sindicatele australiene, care intentioneaza sa preia controlul asupra afacerii neozeelandeze.

Ana Soviany

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii