REVISTA PRESEI BUSINESS: Bancherii cresc dobanzile cerute populatiei dar le scad pentru firme   octombrie 4th, 2010

Amenintate cu procese colective de sute de clienti nemultumiti, bancile nu mai vor sa crediteze populatia si isi indreapta atentia catre firme. Financiarul si Gandul scriu despre scaderea dobanzilor pentru imprumuturile acordate companiilor si majorarea celor pentru persoane fizice, in timp ce Ziarul Financiar citeaza declaratiile guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, care se declara pentru ieftinirea creditului, insa respinge solutia de reducere agresiva a dobanzii la lei, chiar cu riscul unei noi deprecieri considerabile a monedei nationale. De cealalta parte, Capital scrie despre scutirea surpriza de la plata contributiilor sociale pentru persoanele fizice autorizate care au si carte de munca.

Sistemul bancar a majorat dobanzile la creditele noi in moneda nationala pentru populatie la 12,41%, exceptie facand imprumuturile pentru lo­cu­inte, aflam din Financiarul. Pentru agentii economici costurile s-au redus in august la 10,92%, cel mai mic nivel din septembrie 2007. Cu toate acestea, firmele s-au indatorat mai putin la banci decat in iulie.

Situatia este la fel si cand vine vorba despre creditele vechi, deja acordate, noteaza Gandul. In timp ce bonificatia medie ceruta firmelor la imprumuturile in lei din sold a scazut din ianuarie pana in august de la 15,57% la 11,71% pe an, in cazul creditelor populatiei reducerea a fost sensibil mai mica: de la 17,06% la 15,48% pe an.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu spune ca este pentru ieftinirea creditului, insa cu toate acestea respinge solutia ceruta tot mai insistent de mediul de afaceri si unii analisti, de reducere agresiva a dobanzii la lei, chiar cu riscul unei noi deprecieri considerabile a leului, scrie Ziarul Financiar. „Nu doar in Romania, ci peste tot in lume exista acest pericol – aplicarea unor solutii imediate, dupa colt, gen depreciati cursul de schimb si ieftiniti creditul. Altminteri sa stiti ca sunt pentru ieftinirea creditului. Ar trebui sa ne gandim de ce nu scade costul creditarii si de ce bancile in continuare ofera rate de dobanzi la depozite cu mult peste rata BNR si peste ce este in piata monetara. In urma cu doi ani aceiasi corifei ne explicau ca problema este lipsa lichiditatii si ne invitau sa dam lichiditate. Acum, ca exista lichiditate in piata, au gasit altceva: ca nu s-a depreciat cursul de schimb”, a spus Isarescu.

Pe de alta parte, jurnalistii de la Capital noteaza ca persoanele fizice autorizate (PFA) care au si carte de munca sunt scutite de la plata contributiilor sociale, potrivit noii legi a pensiilor, dupa ce alte acte normative intens contestate si aprobate in aceasta vara de catre Guvern le considerau bune de plata.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii