Thailanda: Extradarea traficantului de arme Viktor Bout in SUA se amana   octombrie 4th, 2010

Foto:theguardian.co.uk

Justitia thailandeza a respins cererea Washingtonului de extradare imediata a traficantului rus de arme Viktor Bout in SUA, relateaza RIA Novosti, preluata de NewsIn.

O Curte de Apel a decis in august sa indeplineasca cererea de extradare in SUA a rusului acuzat de trafic de arme si terorism. Totusi, procesul este blocat de o a doua plangere, depusa de Washington la inceputul lui 2010, pentru spalare de bani si frauda, de teama ca prima nu-si va atinge scopul. Ulterior, americanii au incercat sa retraga a doua plangere, pentru ca legislatia thailandeza interzice extradarea persoanelor pe cale sa fie aduse in fata justitiei.

Judecatorii au adoptat luni o concluzie potrivit careia al doilea dosar nu poate fi abandonat imediat.

Bout, fost ofiter in fortele aeriene sovietice devenit om de afaceri, a fost arestat la 6 martie 2008 la Bangkok, dupa ce se intalnise cu agenti americani ce se dadeau drept membri FARC. Acestia sustineau ca vor sa cumpere rachete si lansatoare de rachete. Bout a fost prins in urma unei operatiuni la care au luat parte si autoritati din Romania.

Andrew Smulian, complicele traficantului de arme Viktor Bout, a fost in Romania pentru a incheia tranzactii cu potentiali cumparatori, iar autoritatile au interceptat convorbiri si au inregistrat intalnirile pe care acesta le-a avut in tara noastra cu doi colaboratori ai agentiei antidrog din SUA. Smulian a stat in Romania aproximativ doua saptamani, timp in care a fost supravegheat permanent de ofiterii de la crima organizata din Politia de Frontiera si de SRI. Nu a fost arestat pentru ca serviciile secrete americane il urmareau pe Bout. Arestarea lui Smulian ar fi tulburat apele in sfera de influenta si de credibilitate a rusului Bout si cu siguranta acesta s-ar fi ascuns.

De altfel, arestarea lui Viktor Bout trebuia sa aiba loc in Romania, dar difuzarea, in 3 februarie, a filmului „Traficantul de arme” (Lord of War), inspirat din viata lui, l-a facut suspicios si l-a determinat sa nu mai vina ca sa perfecteze tranzactia aflata in vizorul agentilor secreti, potrivit unor surse judiciare de la Bucuresti. Bout este considerat responsabil pentru trafic cu arme in ultimii 15 ani intre Africa si America de Sud, trecand prin Afganistan si reteaua al-Qaida. (L.P.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii