Oprea, absent de la repatrierea militarilor morti in Afganistan   octombrie 5th, 2010

foto: mpinteractiv.ro

Trupurile neinsufletite ale celor doi militari romani cazuti la datorie pe 1 octombrie, in Afganistan, au fost repatriate, marti, cu o aeronava militara, relateaza NewsIn. La ceremonia organizata la Flotila 90 Transport Aerian au participat seful de Stat Major al Armatei si ambasadorul SUA, dar a lipsit ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

Aeronava care a repatriat corpurile neinsufletite ale sublocotenentului post-mortem Marius Florin Sfeches si sublocotenentului post-mortem Cristian-Petru Filip a aterizat marti in jurul orei 16.00 pe pista Flotilei 90 Transport Aerian de la Otopeni. Ceremonialul a cuprins o slujba religioasa, oficiata de catre un sobor de preoti, si citirea decretelor de avansare post-mortem in grad a celor doi militari. De asemenea, au fost citite si decretele prin care ei au fost decorati post mortem de catre presedintele Traian Basescu cu Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de Cavaler, cu insemn de razboi, pentru militari.

Cei doi eroi urmeaza sa fie transportati la Bistrita cu o aeronava a MApN, iar joi urmeaza sa fie inmormantati in localitatile natale.

Potrivit NewsIn, la ceremonia de la Otopeni au participat rudele, colegii si prietenii celor doi militari, oficiali din MApN, printre care seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, si ambasadorul SUA, Mark Gitenstein.

Ministerul Apararii anunta, intr-un comunicat, ca la ceremonia urma sa participe si ministrul Gabriel Oprea, dar acesta nu a mai venit.

Oprea l-a anuntat cu 15 minute inainte de inceperea ceremoniei pe seful de Stat major ca nu mai poate ajunge.

In schimb, Oprea, care este si deputat, a fost in Parlament unde s-a dezbatut si votat un proiect privind recunoasterea independentilor ca grup parlamentar. Oprea face parte din grupul ”independentilor”, dupa ce a demisionat din PSD.

Sergentul major Marius Florin Sfeches si soldatul Cristian-Petru Filip au cazut la datorie, in Afganistan, pe 1 octombrie, in urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat asupra vehiculului in care se aflau. Atacul a avut loc in Provincia Zabul, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Qalat. In atac a fost ranit un al treilea militar, caporalul Vasile Zbanca. (EN)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 6th, 2010 at 11:35
Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » Bogdan Diaconu: UNPR ar trebui numita Uniunea Nationala a Pacalelii si Rusinii spune:

[…] neinsufletite ale celor doi militari romani cazuti la datorie pe 1 octombrie, in Afganistan, au fost repatriate, marti, cu o aeronava militara, relateaza NewsIn. La ceremonia organizata la Flotila 90 Transport […]