CCR a respins contestatiile PSD si PNL la Legea pensiilor   octombrie 6th, 2010

realitatea.net

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins miercuri sesizarile PSD si PNL impotriva Legii pensiilor,  astfel incat aceasta urmeaza sa mearga la promulgare, transmite NewsIn. Decizia CCR a fost luata cu cinci voturi pentru si patru impotriva. Daca presedintele Traian Basescu va promulga insa legea, Opozitia a anuntat ca va demara procedurile de suspendare din functie a presedintelui.

Legea pensiilor este unul dintre obiectivele majore asumate de guvernul Boc in acordul cu FMI. Printre prevederile ei se numara mentinerea punctului de pensie la 39,5% din salariul mediu brut pe economie, eliminarea pensiilor speciale pentru sistemul militar si politisti sau cresterea treptata a virstei de pensionare pina la 65 de ani (in 2030) atit pentru barbati, cit si pentru femei.

Sesizarile Opozitiei

Potrivit sesizarii PSD, modificarile retroactive asupra pensiilor speciale ar echivala cu o “expropiere” si ar afecta caracterul de stat de drept al Romaniei. Pe fond, cea mai mare parte a argumentatiei social-democratilor o ocupa pledoaria pentru pastrarea pensiilor speciale, PSD insistand ca acestea “reprezinta drepturi legal castigate”. Juristii PSD isi manifesta obiectiile si fata de valoarea punctului de pensie stabilit in lege si sustin, in final, ca legea incalca Declaratia Universala a Drepturilor Omului, mai precis articolul care statueaza dreptul la proprietate, dar si cel care spune ca “orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea (…)”.

La randul lor, liberalii sustin ca in adoptarea Legii pensiilor s-au remarcat “grave incalcari ale procedurilor democratice”, atat pe forma de adoptare, cat si pe fondul actului normativ. PNL sustine ca in primul rand a fost incalcat “in mod flagrant” art. 76 alin. 1 din Constitutie , deoarece a fost asigurata nici majoritatea si nici cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei legi organice. Tot in ceea ce priveste  procedura legislativa a fost incalcat art. 76 alin. 3 din Constitutia Romaniei. Pe fond, PNL sustine ca se incalca mai multe principii constitutionale. Prima obiectie este ca actul normativ ar fi retroactiv. Liberalii invoca o decizie nr. 830 din 2008 a Curtii Constitutionale.

Alina Olteanu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii