CCR reia deliberarile in cazul sesizarilor Opozitiei privind Legea pensiilor   octombrie 6th, 2010

romanialibera.ro

 

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) reia miercuri deliberarile in cazul sesizarilor depuse de PNL si PSD privind neconstitutionalitatea prevederilor Legii sistemului unitar de pensii publice, dezbaterile fiind amanate, in 29 septembrie, pentru data de 6 octombrie. Legea a fost contestata, la CCR, de catre cele doua partide, pe 23 septembrie, atat pe aspecte de forma, cat si de fond.

Sesizarile Opozitiei

Potrivit sesizarii PSD, modificarile retroactive asupra pensiilor speciale ar echivala cu o “expropiere” si ar afecta caracterul de stat de drept al Romaniei. Pe fond, cea mai mare parte a argumentatiei social-democratilor o ocupa pledoaria pentru pastrarea pensiilor speciale, PSD insistand ca acestea “reprezinta drepturi legal castigate”. Juristii PSD isi manifesta obiectiile si fata de valoarea punctului de pensie stabilit in lege si sustin, in final, ca legea incalca Declaratia Universala a Drepturilor Omului, mai precis articolul care statueaza dreptul la proprietate, dar si cel care spune ca “orice om are dreptul la un nivel de trai care sa-i asigure sanatatea si bunastarea (…)”.

La randul lor, liberalii sustin ca in adoptarea Legii pensiilor s-au remarcat “grave incalcari ale procedurilor democratice”, atat pe forma de adoptare, cat si pe fondul actului normativ. PNL sustine ca in primul rand a fost incalcat “in mod flagrant” art. 76 alin. 1 din Constitutie , deoarece a fost asigurata nici majoritatea si nici cvorumul de sedinta necesar adoptarii unei legi organice. Tot in ceea ce priveste  procedura legislativa a fost incalcat art. 76 alin. 3 din Constitutia Romaniei. Pe fond, PNL sustine ca se incalca mai multe principii constitutionale. Prima obiectie este ca actul normativ ar fi retroactiv. Liberalii invoca o decizie nr. 830 din 2008 a Curtii Constitutionale.

Motivarea CCR privind amanarea deliberarii sesizarilor PNL si PSD pe Legea pensiilor

Miercurea trecuta, cei noua judecatori ai CCR au hotarat sa reia discutiile intr-o saptamana. Potrivit unui comunicat al CCR, “plenul Curtii, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit in sedinta in ziua de 29 septembrie 2010 pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, sesizarile referitoare la neconstitutionalitatea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, formulate de un numar de 55 de deputati apartinand grupului parlamentar al PNL, respectiv 33 de senatori din grupul parlamentar al Aliantei politice PSD+PC”.“Avand in vedere cererea formulata de unii judecatori pentru o mai buna studiere a problemelor ce fac obiectul celor doua sesizari, Plenul Curtii Constitutionale a decis, in baza dispozitiilor art.58 alin.(3) din Legea nr.47/1992, intreruperea deliberarii si reluarea acesteia in data de 6 octombrie 2010″, se arata in document.

Implicatii grave

Implicatiile pe care le va avea o decizie a CCR privind Legea pensiilor asupra scenei politice si sociale vor fi extrem de serioase, indiferent de natura hotararii. Astfel, daca magistratii CCR resping sesizarile Opozitiei, Legea Pensiilor va ajunge pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare. Daca seful statului va promulga insa legea, Opozitia a anuntat ca va demara procedurile de suspendare din functie a presedintelui.

In schimb, daca CCR respinge Lega Pensiilor, ar confirma ca a avut loc o frauda la vot ceea ce ar fi o lovitura grea pentru actuala Putere, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase putand fi obligata sa demisioneze din functie. Mai mult, Parchetul General ar putea declansa urmarirea penala impotriva Robertei Anastase pe baza acestei decizii a CCR si a plangerii penale depusa de PNL. In aceasta varianta ar avea de suferit si credibilitatea presedintelui Basescu, acesta declarand de trei ori public ca nu a existat nici o frauda la votul din Camera.

Legea Pensiilor a fost adoptata in Camera Deputatilor pe 15 septembrie, cand presedintele Camerei, Roberta Anastase a ”numarat” 170 de voturi pentru desi in sala de plen nu erau mai mult de 80 de deputati, potrivit probelor video, un numar insuficient pentru a trece aceasta lege

Alina Olteanu, Emil Neacsu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii