Cui ii este frica de Curtea Constitutionala?   octombrie 6th, 2010

foto: realitatea.net

In ultimele zile am auzit sintagma ”evenimentele din septembrie” rostita de cateva ori de catre presedintele tarii. Obisnuiti cu ”evenimentele din decembrie” si ”evenimentele din 13-15 iunie”, multi romani au ignorat ”evenimentele” la care s-a referit seful statului. Prin spusele sale, presedintele incearca sa induca ideea ca principalele evenimente care au marcat luna septembrie au fost marsul politistilor spre Cotroceni si demonstratia lor pigmentata cu caschete aruncate si scandari de peluza fotbalistica.

Gresit! Daca este sa vorbim cu adevarat de evenimentele din septembrie trebuie sa ne gandim doar la data de miercuri, 15 septembrie, la cele intamplate in Parlamentul Romaniei, la orele amiezei.

Ce s-a intamplat atat de grav? Pai in Camera Deputatilor era supusa la vot noua Lege a Pensiilor, o lege dura care ar putea avea efecte grele asupra mai multor generatii. De exemplu, varsta de pensionare va fi, si pentru femei si pentru barbati, de 65 de ani. Punctul de pensie este redus. Militarii, politistii si functionarii din categoriile speciale nu mai beneficiaza de pensiile speciale, pensii pentru care au cotizat o viata intreaga. Numai aceste prevederi au scandalizat Opozitia, PNL si PSD, care a ales sa paraseasca sala de plen a Camerei Deputatilor.

Ei bine, protestul Opozitiei nu a impiedicat-o pe Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, sa supuna la vot legea Pensiilor. A fost vot prin ridicare de maini, nu electronic, iar Roberta Anastase a numarat 160 de voturi in 2-3 secunde. Numai ca, prin absenta deputatilor PSD si PNL, in sala nu mai erau nici macar 100 de deputati, ci, asa cum a demonstrat presa ulterior, 80. Numar insuficient pentru ca legea sa treaca.

PNL a reclamat-o pe Roberta Anastase la Parchetul General sub acuzatia de frauda, iar PSD a contestat legea, impreuna cu PNL, la Curtea Constitutionala.

O Curte care i-a fost defavorabila actualei guvernari, pentru ca i-a respins mai multe legi, printre care si cea prin care erau taiate salariile si pensiile sau Legea Lustratiei.

Miercuri, 29 septembrie, Curtea a fost chemata sa se pronunte asupra sesizarilor PNL si PSD, dar dupa trei ore cei noua judecatori s-au retras si au amanat verdictul pentru saptamana viitoare. Trebuie spus ca judecatorii Curtii Constitutionale, in numar de 9, sunt, mai presus de Legea Pensiilor, ei nefiind afectati de prevederile acesteai. De asemenea, potrivit modului in care au ajuns judecatori ai CCR, 5 judecatori din cei 9 sunt considerati apropiati actualei Puteri.

La ce sa ne asteptam de la CCR? Daca accepta sesizarile Opozitiei, atunci Roberta Anastase ar putea fi obligata sa demisioneze din functie, iar Parchetul ar putea sa-i deschida dosar penal. Urmatoare ”victima” va fi Traian Basescu, presedintele declarand de trei ori public ca nu a fost frauda la votarea legii. Daca CCR decide ca doar unele articole din lege incalca Constitutia, atunci este afectat si premierul Emil Boc, el nefiind la prima ”abatere” pentru ca, in calitate de profesor de Drept Constitutional a garantat norme ilegale. Retrimiterea legii in Parlament pentru revotare nu ar face decat sa amplifice razboiul dintre Putere si Opozitie, in conditiile in care PSD si PNL refuza sa participe la sedintele prezidate de aceasta.

Daca CCR ii face pe plac lui Traian Basescu si respinge sesizarile PNL si PSD, judecatorii devin complici la frauda din Parlament. Legea va ajunge pe masa presdintelui pentru promulgare, caz in care Opozitia va declansa procedurile de suspendare din functie a acestuia. O actiune care ar putea fi decisa de aceeasi Curte Constitutionala condusa de judecatorul Augustin Zegrean, ajuns in CCR la propunerea lui Traian Basescu.

Nu in ultimul rand, decizia favorabila lui Basescu ar putea declansa ample proteste, mai ales ca a doua zi dupa sedinta CCR, pe 7 octombrie, este programat un miting in Bucuresti. Nu ar fi exclus, in aceste conditii, sa vorbim si de evenimentele din octombrie.

Emil Neacsu

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii