Cum ne afecteaza noua lege a pensiilor – VEZI PREVEDERILE   octombrie 6th, 2010

Foto: buletindecarei.ro

Noua lege a pensiilor, propusa de PDL si ceruta cu insistenta de Banca Mondiala si FMI, reformeaza din temelii sistemul de pensii din Romania. Majoreaza si egalizeaza varsta standard de pensionare la 65 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati, elimina toate pensiile speciale, mai putin pe cele ale magistratilor, si stabileste un nou mod de indexare a pensiilor.

Valoarea punctului de pensie se va stabili anual, prin legea bugetului, in functie de fondurile disponibile. In prezent, acesta este de aproximativ 39,8% din salariul mediu folosit la fundamentarea bugetului, ceea ce inseamna o pensie medie de 769 de lei. Legea va merge pentru promulgare, catre Traian Basescu, si ar putea intra in vigoare la 1 ianuarie 2011.

Punctul de pensie, stabilit prin legea bugetului

Punctul de pensie nu a atins niciodata valoarea de 45% din salariul mediu, chiar daca si prin actuala lege a pensiilor (19/2000), inca in vigoare pana la promulgarea noii legi de catre presedintele Traian Basescu, acesta fusese stabilit sa varieze intre 45% si 50% din salariul mediu. Dupa cateva luni insa, legea a fost modificata, din lipsa de bani la buget. O incercare similara a avut loc in timpul guvernarii liberale, cand punctul de pensie a fost majorat considerabil, ca urmare a cresterii economice, dar cea mai mare valoare a punctului a fost de aproximativ 44% din salariul mediu la nivel national.

Reprezentantii actualei puteri, in frunte cu presedintele Traian Basescu, au acuzat in repetate randuri Guvernul Tariceanu pentru colapsul fondului de pensii, in conditiile in care acesta inregistreaza in prezent un deficit major de peste 3 miliarde de euro, bani care trebuie virati de la bugetul de stat. In incercarea de a reduce cheltuielile cu pensiile, Guvernul Boc a dispus taierea acestora cu 15%, de la 1 iulie, masura respinsa insa de Curtea Constitutionala. Membrii CCR au respins atunci si eliminarea pensiilor speciale din propria breasla, astfel ca, in prezent, magistratii sunt singurii care mai beneficiaza de pensii speciale, restul fiind eliminate.

Femeile muncesc cot la cot cu barbatii, pana la 65 de ani

Cea mai controversata prevedere a noii legi este egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati, la 65 de ani. Astfel, daca barbatii vor incepe sa iasa la pensie la 65 de ani din 2015 (dupa prevederile actualei legi), varsta legala de pensionare pentru femei va deveni 65 de ani abia in 2030. Asta inseamna ca toate femeile care au acum sub 45 de ani vor munci pana la 65 de ani! Pana in 2030, cand femeile vor iesi la pensie la 65 de ani, legea prevede un grafic de crestere a varstei de pensionare, aceasta urmand sa se majoreze cu cate o luna la interval de cateva luni. Varsta legala de pensionare in prezent este de 58,9 ani pentru femei si de 63,9 ani pentru barbati. Aceasta urmeaza sa creasca pana la 60 de ani, pentru femei, si la 65 de ani, pentru barbati, pana in decembrie 2014. De la 1 ianuarie 2015, varsta de pensionare pentru femei isi continua cresterea graduala, aceasta urmand sa ajunga astfel la 65 de ani, in 2030. De exemplu, potrivit legii pensiilor, in acest an pot iesi la pensie femeile care sunt nascute in 1951 si barbatii nascuti in 1946. In 2015 vor implini varsta legala de pensionare femeile nascute in 1955 si barbatii nascuti in 1950.

Toata lumea cotizeaza la bugetul de pensii

Sindicatele au cerut initial ca varsta de pensionare pentru femei sa ramana 60 de ani, pe motiv ca femeile muncesc si in gospodarie si ingrijesc si copiii din familie. Ulterior au mai venit cu o propunere, ca varsta standard sa scada proportional cu numarul de copii nascuti. Comisia de Munca din Camera Deputatilor votase, cu doua zile in urma, ca femeile sa iasa la pensie la 63 de ani. Plenul insa a decis ca atat femeile, cat si barbatii, sa iasa la pensie la 65 de ani.

In incercarea de a salva bugetul, Guvernul a dorit sa majoreze numarul de contribuabili, prin largirea bazei de impozitare. Astfel, incepand chiar din acest an, autoritatile au obligat mai multe categorii profesionale – persoane fizice autorizate, liber profesionisti sau cei care castiga venituri pe baza contractelor de drepturi de autor sau a conventiilor civile, sa se asigure la bugetul de pensii si sa plateasca contributii sociale. Noua lege a pensiilor va prevede ca anual, contributia va fi majorata, astfel incat va ajunge la 6% din salariul brut in urmatorii ani. Iar salariul brut realizat lunar si valoarea coeficientului de ierarhizare vor constitui baza lunara de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.

Pensii speciale taiate, in cazul catorva mii de romani

Aproximativ 7.500 de romani s-au trezit, luna aceasta, cu pensiile ciuntite. Este vorba despre cei care, ani la rand, au luat pensii speciale, dar care, prin decizia guvernului, incepand cu luna august, au pierdut mult din ele. Printre ei se numara fosti piloti din aviatia civila, diplomati, parlamentari, procurori si judecatori. Fostii piloti din aviatia civila sustin ca pe ei i-au lovit cel mai tare guvernantii, prin aceasta recalculare a pensiilor speciale. Legea este valabila si pentru 515 dintre fostii parlamentari. Nu toti se resemneaza si vor sa dea statul in judecata. Doar fostii militari primesc asigurari ca noua lege a pensiilor ar putea sa le aduca o surpriza. Ministrul Apararii, Gabriel Oprea, sustine ca pensiile militarilor sub 30 de milioane de lei vechi nu numai ca nu se schimba, dar ar putea creste putin.

Deficit de 3,12 miliarde de euro

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat in Camera Deputatilor, la dezbaterea proiectului legii privind sistemul unitar de pensii publice ca, daca pensiile nu vor fi scazute in anul 2011, se va ajunge la un deficit de 3,12 miliarde de euro. El a aratat ca acest deficit nu trebuie sa fie acoperit din imprumuturi. Ministrul a subliniat ca, in prezent, in timp ce numarul de pensionari creste, numarul de salariati scade, scrie Monitorul Expres. Botis a precizat ca sursele importante pentru fondul de pensii sunt cresterea numarului de contribuitori si un grad mai mare de colectare. El mai spus ca, in prezent, rata de dependenta pensionar-salariat este de 0,89 si ca doar o treime dintre cei 4.700.000 de pensionari au stagiu complet de cotizare. „Multi ani de acum inainte vom avea deficite la fondul de pensii“, a subliniat ministrul.

Boc: Legea pensiilor aduce dreptatea in sistemul de pensii

Premierul Emil Boc este de parere ca Legea unitara a pensiilor, adoptata in Camera Deputatilor, reprezinta un prim pas al reformei statului roman si, totodata, in directia diminuarii pe termen mediu si lung a deficitelor la bugetul de pensii. „Reforma pensiilor aduce dreptatea in sistemul de pensii. Cand spun dreptate ma refer la faptul ca au fost eliminate pensiile de lux, in al doilea rand s-a impus principiul contributivitatii si, in al treilea rand, prin mecanismele ei, legea asigura o sustinere a bugetelor de pensii pe termen mediu si lung chiar daca inca in anul urmator importante sume de bani vor mai trebui transferate de la bugetul de stat la bugetul de pensii“, a explicat seful Executivului.

Solutia: privatizarea sistemului de pensii

Specialistii sustin ca singura metoda de a iesi din aceasta criza profunda este una radicala, si anume privatizarea sistemului de pensii si racordarea acestuia la criteriile pietei libere. Doua dintre mijloacele prin care se poate recurge la procedura de privatizare sunt metoda chiliana (se privatizeaza brusc si complet sistemul de pensii de stat) sau metoda Bancii Mondiale (se privatizeaza treptat, pastrand pensia de stat ca o plasa de siguranta sub forma unui pilon).

Vezi AICI varianta actualizata a Legii Pensiilor.

A.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii