Dezastrul ecologic din Ungaria: Reziduurile ar putea ajunge in Romania, in cinci zile – VIDEO   octombrie 6th, 2010

"Apa rosie" ar putea ajunge si in Dunare (Foto: captura video)

Dezastrul ecologic din Ungaria capata proportii din ce in ce mai mari. Cinci oameni au murit pana acum, iar alti trei sunt de negasit, dupa ce marti, peretele unui alt iaz de decantare s-a fisurat. Specialistii spun ca deseurile toxice vor ajunge si in Dunare, potrivit antena3.ro.

Pentru moment, autoritatile romane sustin ca nu sunt motive de ingrijorare. Expertii sustin insa ca, din cauza ploilor abundente, reziduurile se vor raspandi mai rapid si pe suprafete mai mari, si vor ajunge, inevitabil, in Dunare.

Asadar, in maximum cinci zile, reziduurile toxice ar putea ajunge si pe teritoriul tarii noastre, mai intai pe la Bazias. Vestea buna este ca se asteapta sa ajunga in concentratii mici si sa nu aiba impact asupra calitatii apelor. Situatia este monitorizata permanent si se iau probe de la Bazias si de la Portile de Fier 1.

Echipele de salvare din Ungaria au dus la spital, in stare grava, peste 80 de persoane. Oamenii sunt disperati pentru ca de munca lor de-o viata s-a ales praful. Sute de case au fost invadate de puhoiul rosu dupa ce unul dintre cele 10 bazine ale fabricii de aluminiu a cedat marti.

Dunarea, tinta sigura

Un al doilea rezervor s-a fisurat marti si poate ceda in orice clipa. Poluarea s-ar putea intinde si in zonele din imprejurimi, inclusiv in Romania. „Este o problema de mediu foarte serioasa! Suntem preocupati nu numai de mediul din Ungaria, dar poluarea ar putea trece granitele si de aceea avem legi europene cu privire la mediu” a declarat Joe Hennon, reprezentant al Comisiei Europene.

Premierul ungar a dat asigurari ca vinovatii vor fi pedepsiti pentru dezastrul ecologic din vestul tarii. Potrivit estimarilor, ungurii vor avea nevoie de cel putin un an si zeci de milioane de euro pentru a sterge efectele catastrofei ecologice.

Vezi AICI imagini socante de la tragedia din Ungaria.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii