Franta si Italia, preocupate de aderarea Romaniei la Schengen   octombrie 6th, 2010

Foto: adevarul.ro

Ministrul italian pentru afaceri europene, Andrea Ronchi, si secretarul de stat francez Pierre Lellouche sunt ingrijorati cu privire la intrarea Romaniei si Bulgariei in Spatiul Schengen, in primavara lui 2011, scrie presa italiana, preluata de Newsin.Declaratia oficialului italian vine in contextul discutiei despre romi, imigratie clandestina si aplicarea directivei europene privind libera circulatie.

Ideea de a lega aderarea Romaniei la Schengen de alte procese, care nu au legatura cu criteriile tehnice pe care o tara le are de indeplinit, a fost adusa in discutie in urma cu cateva luni de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, in contextul polemicii legate de repatrierile romilor.
Lellouche a sugerat ca Franta ar putea bloca aderarea Romaniei la Schengen din cauza proastei administrari a problematicii romilor de care da dovada Bucurestiul.
„Trebuie ca problema legata de etnia roma sa fie o conditie pentru Schengen. Exista doua milioane si jumatate de romi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe romii romani”, a declarat Lellouche, in iulie, adaugand ca probleme similare exista si in alte state precum Spania, Italia sau Belgia.
„Italia ne sustine, pentru ca e la curent cu ceea ce se intampla. Dar masinaria europeana face ca, odata ce o tara a intrat in UE, sa nu mai fie corect politic sa spui unele lucruri. Ei bine, eu le spun”, a mai declarat oficialul francez.
Ulterior, Lellouche si-a nuantat declaraţiile, recunoscand ca problema romilor nu poate deveni o conditie Schengen.

Ronchi si Lellouche s-au intalnit marti, la Paris, si au discutat, intre altele, si despre problema romilor. Ei au decis sa trimita o scrisoare comuna in care solicita presedintiei belgiene a UE sa convoace de urgenta o reuniune a ministrilor pentru afaceri europene care sa aiba ca tema imigratia clandestina. Lellouche si Ronchi considera ca reglementarile europene in domeniul liberei circulatii nu pot fi pe deplin aplicate, iar lupta impotriva imigratiei clandestine la nivel european nu inregistreaza progrese.

Ministrul italian a precizat ca in urmatoarele zile va fi mentinuta legatura cu presedintia belgiana a UE si spera ca va obtine un raspuns rapid la solicitarea comună cu Franta.
Ronchi spune ca un pericol pentru Europa il reprezinta „ceea ce se petrece in tacere” – avantul pe care il ia extrema-dreapta, din cauza ca cetatenii au sentimentul de insecuritate. „Mi-e teama de o Europa inchistata, care se intoarce cu sase decenii in urma”, a conchis ministrul italian.

Ministrul italian a declarat ca Franta si Italia au aceeasi parere in mai multe privinte, printre care si tema imigratiei si perspectivele pentru integrarea romilor in tara lor de origine. De altfel, Ronchi i-a criticat pe cei care au condamnat Franta in problema repatrierilor, dar nu au facut nicio propunere constructiva. El a reamintit succesul pe care guvernul italian l-a inregistrat in combaterea imigratiei ilegale incheind acorduri bilaterale cu Libia.

Franta risca o procedura de infringement pentru netranspunerea adecvata in legislatia nationala a directivei privind libera circulatie, daca pana la 15 octombrie nu da Comisiei Europene explicatii cu privire la modul in care intentionează sa-si modifice legislatia. (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii