Moldova, subiect abordat frecvent in discutiile bilaterale din ultimele zile   octombrie 6th, 2010

Foto: adevarul.ro

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut intrevederi, luni si marti, cu mai multi diplomati, in cadrul carora au fost purtate discutii care s-au axat in principal pe tema sustinerii parcursului european al Republicii Moldova, prioritate a diplomatiei romane, relateaza NewsIn. Dialogurile au avut loc in contextul in care tara vecina se pregateste pentru un important scrutin legislativ, la 28 noiembrie.

Bogdan Aurescu s-a intalnit marti cu ambasadorul Patricia Flor, director general adjunct, reprezentant special pentru Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala in Ministerul german de Externe. Ambele parti au subliniat importanta negocierilor pentru Acordurile de Asociere cu statele cuprinse in Parteneriatul Estic si a continuarii progreselor Republicii Moldova pe aceasta dimensiune. Partea romana a mentionat necesitatea dialogului bilateral privind liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova si a lansarii cat mai curand a negocierilor pentru Acordul Cuprinzator de Liber Schimb intre UE si Chisinau.

A fost abordat, de asemenea, si subiectul conflictelor inghetate, cu accent pe dosarul transnistrean, fiind subliniata importanta obtinerii de progrese in vederea solutionarii problemei transnistrene prin negocieri in formatul 5+2, cu respectarea integritatii teritoriale si suveranitatii Republicii Moldova. In context, cei doi oficiali au exprimat speranta comuna ca in intervalul de pana la summitul OSCE de la Astana, care va avea loc la 1-2 decembrie, va fi posibila organizarea unei reuniuni formale in acest format.

Intrevedere cu Juhan Lepassaar

Bogdan Aurescu a avut, tot marti, o intrevedere de lucru cu Juhan Lepassaar, coordonator national pentru afaceri europene in cadrul Cancelariei premierului Estoniei, aflat in vizita in Romania, cu care a discutat despre temele actuale si de interes reciproc de pe agenda europeana. Atat Romania, cat si Estonia sustin continuarea procesului de largire a UE. Ambele parti si-au exprimat, in acest context,  sustinerea pentru parcursul european al Republicii Moldova, punctand si asupra necesitatii obtinerii de progrese in solutionarea dosarului transnistrean.

Alte subiecte abordate de cei doi oficiali au fost Piata Unica, Politica de coeziune, extinderea UE, Politica europeana de Vecinatate, contextul  noii perspective bugetare a UE (2014 – 2020), securitatea energetica, precum si stadiul dialogului bilateral la nivel inalt intre Romania si Estonia.

Aurescu a avut o intalnire si cu Robert Cooper

Bogdan Aurescu a avut luni o intrevedere de lucru cu Robert Cooper, director general pentru afaceri externe si politico-militare in cadrul secretariatului general al Consiliului Uniunii Europene, in care au discutat perspectivele aderarii Serbiei la UE, pe care Romania le sustine, aspecte privind demararea dialogului intre Belgrad si Pristina, conform rezolutiei Adunarii Generale a ONU din 9 septembrie, sustinuta de UE si Serbia si adoptata in unanimitate. Totodata, au fost abordate si dezvoltarile din  Balcanii de Vest, inclusiv situatia postelectorala din Bosnia- Hertegovina. Subiectul referitor la parcursul european al Republicii Moldova a fost, de asemenea, dezbatut. In contextul examinarii situatiei preelectorale din Republica Moldova, cele doua parti au subliniat necesitatea sprijinului UE in vederea continuarii reformelor pentru un viitor european al acestui stat, care poate sa devina povestea de succes a Parteneriatului Estic. In acest context, a fost reflectata importanta negocierilor, aflate intr-un stadiu avansat, pentru Acordul de Asociere, precum si necesitatea unor progrese in solutionarea dosarului transnistrean, inclusiv prin reluarea negocierilor formale 5+2 pana la summitul OSCE.
(I. B.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii