Noul concept Strategic al NATO vizeaza apararea cibernetica   octombrie 6th, 2010

Foto: tehnolop.ro

Propunerea Pentagonului, de a dezvolta o capacitate de aparare cibernetica, naste controverse in dezbaterile pe tema noului Concept Strategic al NATO, care ar urma sa fie adoptat la summitul din noiembrie, relateaza NewsIn, citand EUobserver. Documentul urmeaza sa inlocuiasca o strategie elaborata in urma cu zece ani, inainte de epoca internetului si inainte ca Franta sa se alature structurii transatlantice de comanda a Aliantei.

In centrul noii viziuni cibernetice a Pentagonului se afla recunoasterea faptului ca retele militare nu pot fi sigure daca alte infrastucturi critice, cum ar fi retele de alimentare si retele financiare, nu sunt protejate.

SUA si virusul Stuxnet

Insesi Statele Unite sunt suspectate ca au creat Stuxnet, un virus de tip „vierme”, care poate fi introdus prin intermediul unui stick USB in uzine, inclusiv facilitati nucleare, permitand operatii de sabotaj. Peste 60% din cazuri de infectare cu Stuxnet au fost raportate in Iran.

„Apararea cibernetica activa este un subiect foarte sensibil. Multi experti au spus ca pentru a avea o aparare, iti trebuie si un atac. As fi foarte surprins daca cei 28 de membri ai NATO vor gasi un consens pentru a-l include”, a declarat pentru EUobserver, un diplomat dintr-un stat baltic.
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a schitat noul Concept Strategic, cu ajutorul unui grup de experti condusi de fostul secretar de stat Madeleine Albright, si l-a distribuit celor 28 de membri ai Aliantei saptamana trecuta.
Documentul trebuie sa fie adoptat prin consens la summitul NATO de la Lisabona din 19-20 noiembrie. (A.S.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii