REVISTA PRESEI ARTS: Favoriti la Nobelul pentru Literatura   octombrie 6th, 2010

Misterul care pluteste in jurul laureatului din acest an al Premiului Nobel pentru Literatura se va spulbera maine, cand Academia Suedeza isi va face publica alegerea. Pana atunci, insa, casele de pariuri se intrec in a-i anunta pe posibilii castigatori ai prestigiosului premiu. Inca de la sfarsitul saptamanii trecute, Peter Englund, secretar permanent al Academiei, a anuntat ca juriul a hotarat deja laureatul Nobelului literar, dar ca numele lui va fi dezvaluit joi. Oficialul nu a oferit nici o informatie si nici un indiciu cu privire la identitatea  scriitorului care va incasa premiul in valoare de 1, 5 milioane de dolari. “Rasfoim” ziarele si site-urile de stiri pentru a-i cunoaste pe favoriti. Printre ei, scriitori de notorietate, dar si autori mai putin cunoscuti.

“Pariuri pe Nobelul pentru literatura: Kenya devanseaza Suedia”, citim in Evenimentul Zilei. Potrivit Casei de pariuri Ladbrokes, scriitorul Kenyan este cel mai probabil castigator al premiului Nobel pentru literatura. Sansele sale au crescut de la 75-1 la 3-1. Pe locul doi se claseaza romancierul american Cormac McCarthy, cu 6-1, urmat de prozatorul japonez Haruki Murakami, cu 7-1. Favoritul de saptamana trecuta, poetul suedez Tomas Transtromer, se afla acum pe pozitia a patra, cu sanse de 9-1, conform „The Guardian”.

Ngugi wa Thiong’o, de la un candidat cu sanse nesemnificative la favorit

„Nu am mai vazut niciodata asa ceva”, a declarat purtatorul de cuvant al Ladbrokes, David Williams, despre ascensiunea lui Ngugi wa Thiong’o precizand ca  la inceput prozatorul kenyan parea un candidat cu sanse nesemnificative. Romancier, teoretician post-colonial si activist, Ngugi wa Thiong’o este la ora actuala profesor de literatura engleza si comparată la universitatea din California, Irvine. Scriitorul african Ngugi wa Thiong’o este considerat favoritul de anul acesta la mult ravnitul premiu, scrie si bizchannel.ro, notand ca pariurile pentru cine va castiga Premiul Nobel pentru Literatura sunt in floare. Pe site-urile citate gasim si o scurta prezentare a scriitorului.

A inceput sa scrie in engleza, dar dupa ce a fost arestat si incarcerat la inchisoarea de maxima securitate Kamiti dupa punerea in scena a piesei sale critice la adresa regimului („Ma voi casatori cand vreau”), a luat decizia de a scrie in limba sa materna, Gikuyu. A redactat romanul „Caitani Mutharabaini/ Diavolul pe cruce” pe hartie igienica in timp ce se afla in inchisoare.

Desi experientele anterioare au aratat, de fiecare data, ca alegerea juriului este imprevizibila, potrivit agentiei Reuters, favoritii din acest an sunt patru poeti: suedezul Tomas Transtromer, polonezul Adam Zagajevski, sud-coreeanul Ko Un si sirianul Adonis. In topul candidatilor pe care mizeaza casa de pariuri Ladbrokes din Marea Britanie conduce kenyanul Ngugi wa Thiong’o, scrie si Adevarul.

Pe locul al doilea se clasa ieri cunoscutul prozator american Cormac McCarthy, autorul renumitelor romane „Drumul” si „Nu exista tara pentru batrani”. Potrivit aceleiasi surse, un al treilea potential castigator este japonezul Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari si cei mai prolifici scriitori contemporani de notorietate internationala, autorul romanelor „Padurea norvegiana”, „In cautarea oii fantastice”, „Iubita mea, Sputnik”, „Kafka la malul marii”.

Suedezul Tomas Transtromer figureaza si pe lista Ladbrokes, insa abia la pozitia a patra, urmata de sirianul Adonis. Printre scriitorii de cursa lunga, de ani buni in asteptarea distinctiei acordate de Academia Suedeza, se numara, in ordinea sanselor cu care sunt cotati de Ladbrokes, americanii Joyce Carol Oates, Thomas Pynchon, Philip Roth si E.L Doctorow, italianul Claudio Magris, israelianul Amos Oz si peruanul Mario Vargas Llosa.

Putine sanse pentru cateva nume cu rezonanta

Potrivit topului Ladbrokes, alte nume de rezonanta de pe scena internationala a literaturii au foarte putine sanse de a fi recompensate cu prestigioasa distinctie: Margaret Atwood, Milan Kundera, Peter Handke, David Malouf, Antonio Lobo Antunes, Ian McEwan, Umberto Eco, Ismail Kadare, Jonathan Littell, Michael Ondaatje, Salman Rushdie, Jon Fosse sau Paul Auster.

Premiul ar putea reveni, pentru prima oara dupa 1996, unui poet

RFI noteaza, citand surse apropiate cercurilor literare, ca Nobelul pentru Literatura ar putea fi decernat in acest an unui poet, pentru prima oara dupa 1996, si poate chiar unei femei din Africa, un continent onorat la editia din acest an a Targului de carte de la Goteborg. Poeta algeriana Assia Djebar ar putea fi premiata in acest an, chiar dacă scrie in limba franceza. Numele altor poeti revin cu regularitate in atentie, inainte de debutul sezonului Nobelurilor, suedezul Tomas Transtromer, sirianul Ali Ahmed Saïd Esber, care publica sub pseudonimul Adonis si sud-coreanul Ko Un. Nelipsiti pe lista favoritilor sunt romancierii Philip Roth si Amos Oz.

Adevarul face si o trecere in revista a premiilor acordate de Academie scriitorilor suedezi, dupa 1950. In a doua jumatate a secolului XX si in primul deceniu al mileniului III, juriul din Academia de la Stockholm a recompensat doar trei compatrioti cu Premiul Nobel pentru Literatura. In 1951, fericitul castigator a fost Par Lagerkvist, cunoscut cel mai mult prin romanele „Baraba” si „Piticul”. In 1974, juriul a desemnat doi laureati din Suedia, poetii Eyvind Johnson si Harry Martinson, care nu s-au bucurat de notorietate internationala nici dupa ce au fost recompensati cu prestigioasa distinctie.

Academia din Stockholm a anuntat luni laureatul in medicina, iar marti a facut publice numele celor doi premianti la fizica. Vineri va fi dat publicitatii numele castigatorului Nobelului pentru Pace, iar la 11 octombrie vom afla la cine va merge Nobelul pentru Economie. Premiile vor fi inmanate in cadrul ceremoniei care va avea loc la Stockholm la 10 decembrie.

In 2009, Premiul Nobel pentru Literatura a fost castigat de scriitoarea germana de origine romana, Herta Muller, pentru „concentratia poeziei si franchetea prozei care descrie viata celor dezradacinati”.

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii