REVISTA PRESEI BUSINESS: Ordonanta creditelor a fost modificata in favoarea bancilor   octombrie 6th, 2010

Sub presiunea bancherilor, Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor a adus mai multe amendamente OUG 50/2010, privind creditele populatiei. Evenimentul Zilei analizeaza efectele modificarilor si scrie ca oamenii isi pot lua acum adio de la marjele de 1% pe care visau sa le obtina in negocierile cu bancile, in timp ce Adevarul se rezuma la prezentarea principalelor amendamente, iar Financiarul abordeaza latura practica: clientii nemultumiti sunt sfatuiti sa deschida procese inainte de modificarea legii.

Dobanzile vor fi legate de indicii interbancari pastranu-se acelasi cost al creditului ca si in prezent, iar comisioanele mari pot fi percepute in continuare, noteaza EVZ. Aprobarea tacita a actelor aditionale propuse de banci clientilor a fost anulata parlamentari, iar puterile Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au fost limitate. Autoritatea va avea dreptul de a propune suspendarea unor produse de creditare care nu respecta legislatia, insa nu va mai interzice sau supenda activitatea de creditare a unei banci.

Din Adevarul aflam ca se interzice majorarea unilaterala de catre creditor a comisioanelor, taxelor, tarifelor, spezelor bancare sau a oricaror altor costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor impuse prin legislatie. Tototdata, se interzice introducerea si perceperea unilaterala de catre creditor de noi taxe, comisioane, tarife, speze bancare sau orice alte costuri aferente contractului, cu exceptia costurilor specifice unor servicii suplimentare solicitate in mod expres de consumator. Costuri neprevazute vor fi percepute numai pe baza unor acte aditionale acceptate de consumator, fiind exceptate costurile impuse prin legislatie.

Avocatii clientilor nemultumiti din sistemul bancar sustin ca pro­ce­sele sunt solutia cea mai buna de reducere a costurilor creditelor, chiar daca dureaza foarte mult, noteaza Financiarul. Persoanele cu credite sunt sfatuite sa apeleze la instanta inainte ca OUG 50 sa sufere eventuale modificari in Camera Deputatilor, in defavoarea acestora. Primul pas pe care trebuie sa-l faca un client nemultumit este acela de a notifica banca, in termen de 15 zile dupa ce a fost instiintat de incheierea actelor aditionale.

A.E.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii