Sfantul Apostol Toma, patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor   octombrie 6th, 2010

Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a fost si martirizat (foto: crestinortodox.ro)

Sfantul Toma, unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai lui Hristos, este praznuit miercuri de  Biserica Ortodoxa.  Potrivit Traditiei, Sfantul Toma a vestit Evanghelia lui Hristos in India, unde a fost si martirizat.

In India a intemeiat biserici, a sfintit preoti si episcopi si a convertit doua surori, Tertiana si Migdonia, sotii de mari principi indieni. In cele din urma Printul Smideu, sotul Tertianei, l-a osandit la moarte. Moastele Sfantului Apostol Toma au fost aduse la Edessa, in anul 165, noteaza CrestinOrtodox.ro.

Apostolul Toma este cunoscut de multi dintre noi ca fiind „necredincios”. „Necredinta” sa ar proveni din faptul ca nu a dat crezare marturiei Apostolilor ca Hristos a inviat: „Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede” (Ioan 20, 25).

Cuvintele Mantuitorului: „Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune coasta Mea si nu fii necredincios, ci credincios” (Ioan 24, 27), sunt o invitatie in a ne descoperi ca natura umana nu este desfiintata prin Inviere. Natura umana pe care Hristos a asumat-o nu s-a pierdut in dumnezeire, ci a fost transfigurata. Asadar, aratarea catre Toma a pus in lumina existenta celor doua firi in Hristos. Nu intamplator, in prima duminica dupa Pasti, se canta „Neparasind sanurile pamantesti, Te-ai aratat pe pamant purtator de trup” (Penticostarul, 1912, pag. 73)

In Evul Mediu, el a fost considerat patronul arhitectilor, zidarilor si al pietrarilor.

Tot in aceasta zi, se face pomenirea:

– Sfintei Mucenite Erotiida;

– Sfantului Mucenic Macarie din Chios.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii