Stiglitz: Fed creeaza haos la nivel mondial   octombrie 6th, 2010

foto: josephstiglitz.com

Faptul ca Fed si Banca Centrala Europeana (BCE) practica politici monetare ultra-relaxate reprezinta o sursa de haos economic la nivel mondial, considera profesorul american de economie Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel si fost economist sef al Bancii Mondiale.

Potrivit acestuia, valul de lichiditati provocat de Fed si BCE destabilizeaza pietele valutare si obliga tari precum Japonia si Brazilia sa intervina pentru a-si apara exportatorii, informeaza Capital.ro. Stiglitz considera ironic faptul ca Fed elibereaza mase monetare mari in speranta ca va relansa economia americana, dar nu face decat sa creeze haos in intreaga lume.

De la inceputul lunii septembrie si pana in prezent, dolarul american s-a depreciat cu aproximativ 6,5% in raport cu un cos de valute internationale, perspectivele unei noi relaxari monetare din partea Fed determinandu-i pe investitorii sa caute profituri mai mari in alta parte.

Brazilia a dublat taxele pentru investitiile straine in bondurile emise de autoritatile locale, in timp ce Japonia a redus dobanda de referinta pana la un interval cuprins intre zero si 0,1%. In plus, Banca Japoniei vrea sa cumpere active in valoare de 5.000 miliarde de yeni, o strategie similara cu cea adoptata de Fed pentru a pompa bani în economie.

D. B.

17:13

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii