SUA: Un grup de 25 de adepti ai Jihadului vor sa vina in Europa   octombrie 6th, 2010

textually.org

Serviciile de informatii europene au fost alertate asupra unei amenintari teroriste care implica un numar de 25 de tineri adepti ai Jihadului, momentan aflati undeva in zona frontierei dintre Pakistan si Afganistan, informeaza Le Monde.

Cotidianul parizian citeaza surse ale Directiei de Informatii a Frantei, care ar detine dovezi credibile oferite de omologii lor americani. Practic, inca de acum cateva saptamani, serviciile secrete europene sunt in stare de alerta maxima, fiind vorba despre un numar de 25 de fanatici pregatiti sa treaca la actiune si care au intentia sa intre pe teritoriul Uniunii Europene tranzitand Turcia. Potrivit sursei citate, britanicii ar fi confirmat existenta acestor avertismente, ca si gravitatea acestora.

Ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, care a avut o lunga discutie pe aceasta tema cu secretarul american al securitatii interne, Janet Napolitano, a repetat, marti, in plenul Adunarii Nationale a Frantei, ca „exista o amenintare terorista serioasa, atat in Hexagon, cat si in celelalte tari europene, care nu trebuie nici supraestimata, dar nici subestimata”. De altfel, membrul cabinetului de la Paris va avea joi o intalnire cu omologii sai europeni pentru „un schimb de opinii care sa duca la o concluzie comuna”.

Unul dintre acesti jihadisti, Ryad Hannouni, in varsta de 28 de ani, cetatean francez de origine algeriana nascut la Aubervilliers, langa Paris, a fost retinut la Napoli, politistii italieni gasind asupra sa un manual de instructiuni pentru fabricarea de bombe artizanale.

„In anii ’90, erau algerienii, pe urma cecenii si irakienii, acum sunt afganii”, a comentat o sursa din serviciul secret italian, referindu-se la nationalitatea predominanta a celor patrunsi de ideile radicale ale islamului.

Cautat de justitia franceza, care lansase un mandat de arestare international inca de cand fusese semnalata plecarea sa din Afganistan catre Europa, Hannouni va fi extradat catre Franta, dar procedurile ar putea dura cateva saptamani.

„Sper ca acest lucru sa se petreaca cel tarziu pe 21 octombrie”, a declarat Brice Hortefeux.

Dupa consumarea arestarii lui Hannouni, directia centrala de informatii (DCRI) a retinut trei persoane, una dintre acestea la Bordeaux si alte doua la Marsilia, adresele de contact ale acestora fiind gasite de italieni dupa efectuarea unei perchezitii a lucrurilor personale detinute de francezul de origine araba.

„Deocamdata, va pot spune doar ca cei retinuti sunt cetateni straini care nu aveau documentele de calatorie in regula”, a precizat ministrul de interne.

Intr-o alta operatiune, condusa de data aceasta de directia antiterorista (SDAT) a politiei judiciare, alte noua persoane au fost arestate in zona Marsiliei si la Avignon, printre care si un veteran islamist. „De data asta, avem de-a face mai degraba cu infractiuni de drept comun”, a notat presa, citand o sursa apropiata anchetatorilor francezi. (O.M.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii