Radu Gabrea si-a ales actorii pentru “Ultimele zile din viata lui Ceausescu”   octombrie 7th, 2010

Victoria Cocias si Constantin Cojocaru (Foto: filmreporter.ro)

Actorii Victoria Cocias si Constantin Cojocaru au fost alesi pentru a interpreta rolurile lui Nicolae si Elena Ceausescu in filmul „Ultimele zile din viata lui Ceausescu”, a declarat, in exclusivitate pentru filmreporter.ro, regizorul Radu Gabrea.  Proiectul a castigat cea mai mare finantare la sectiunea documentar la concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei.

Cei doi actori au interpretat cuplul de dictatori si pe scena Teatrului Odeon, in spectacolul „Ultimele ore ale lui Ceausescu”, in regia lui Milo Rau si Simone Eisenring.

„E o incercare foarte grea pentru mine, o experienta delicata, ceva ce n-am mai facut niciodata”, marturisea anul trecut Constantin Cojocaru, pentru „Evenimentul zilei”, inaintea montarii de la Odeon. „E foarte greu sa-l imiti, pentru ca e foarte important ca gesturile sa fie exact la fel, cu aceeasi incarcatura emotionala. In ce priveste replicile, e foarte greu sa memorezi frazele lui cu o topica diferita, o gramatica speciala, iar repetitiile lui cu «Nu voi raspunde decat in fata Marii Adunari Nationale», cu mici diferente de la o repetitie la alta, cer o memorare aproape matematica!”, povestea actorul.

Mostenitorii cuplului de diactatori, Mircea Oprean si Valentin Ceausescu, au dat Teatrul Odeon in judecata pentru reprezentatiile din 10 si 11 decembrie 2009 si au somat institutia sa nu mai programeze spectacolul, invocand marca „Ceausescu” protejată la OSIM. Poducatorul spectacolului este insa Institutul International pentru Crima Politica din Berlin.

Regizorul Radu Gabrea subliniaza ca nu-si face griji in aceasta privinta, pentru ca procesele intentate de mostenitori nu au baza juridica: „Ceausescu este un personaj istoric, iar filmul este un produs cultural, asa ca nu intra sub incidenta a ceea ce numim marca si care se refera la o marfa. Pot sa ne dea in judecata, nu vor avea castig de cauza”, potrivit filmreporter.ro

Filmarile vor incepe, cel mai probabil, la inceputul anului viitor.

D.C.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii