Irlanda a cerut sprijin Romaniei pentru pregatirea presedintiei OSCE   octombrie 8th, 2010

Foto: dailymail.co.uk

Ministrul de externe irlandez, Micheal Martin, a spus vineri ca Irlanda a cerut sprijinul Romaniei pentru a pregati presedintia Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), pe care o va asigura in 2012.„Data fiind expertiza si experienta dvs. in aceasta regiune, astept cu nerabdare un angajament puternic al oficialilor nostri pentru pregatirea presedintiei OSCE”, a declarat seful diplomatiei de la Dublin.

De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a afirmat vineri ca a convenit un „un transfer de experienta” cu Irlanda, care va prelua în 2012 presedintia in exercitiu a OSCE, presedintie pe care Romania a exercitat-o cu ani in urma. Baconschi a anuntat ca i-a prezentat sefului diplomatiei irlandeze politicile regionale ale Romaniei.

OSCE este mediator in procesul ce vizeaza reglementarea problemei transnistrene, alaturi de Rusia si Ucraina. Statele Unite si Uniunea Europeana sunt observatori ai acestui proces, dar in ultima vreme se vorbeste despre o sporire a rolului UE.

Presedintia OSCE este detinuta in prezent de Kazahstan, iar de la 1 ianuarie 2011 va fi preluata de Lituania, tara membra UE, care sprijina Chisinaul in eforturile sale de apropiere de UE. Din 2012, va urma Irlanda la presedintia UE. Ambasada Irlandei la Bucuresti este acreditata si pentru Republica Moldova. (D.M.D.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii