Plangere la CNCD impotriva lui Ilie Nastase   octombrie 8th, 2010

Foto: observer.com

Borboly Csaba, seful Consiliului Judetean Harghita, a facut o plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), prin care solicita sanctionarea lui Ilie Nastase, pentru declaratiile in legatura cu expulzarea din Franta a romilor, relateaza realitatea.net.

Presedintele CJ Harghita a reactionat dur la afirmatiile fostului campion de tenis Ilie Nastase, sustinand ca acesta nu are dreptate cand se solidarizeaza cu presedintele francez Sarkozy in privinta expulzarii din Franta a romilor din Romania.

Potrivit unui comunicat de presa, remis vineri dupa-amiaza si semnat de Borboly Csaba, comportamentul statului francez este condamnat de opinia publica din Europa, de organizatiile pentru protectia drepturilor omului si chiar de catre Uniunea Europeana (UE).

„Daca domnului Ilie Nastase nu-i place sirul cersetorilor de etnie roma de pe bulevardul Champs Elysee, propunem sa aleaga o alta strada pentru cumparaturi, cum ar fi de exemplu strada Petőfi Sándor din Miercurea-Ciuc sau strada Kossuth Lajos din Odorheiu Secuiesc. Plimbandu-se pe aceste strazi nu trebuie sa-i fie frica pentru portmoneul gros, nu-i vor fi furate bunurile din buzunare, cumparaturile putand fi facute si pe strazile noastre, fara a fi necesara deplasarea la Paris in acest scop”, scrie in comunicat.

Presedintele CJ Harghita spune ca este de acord cu declaratia lui Nastase in ceea ce priveste rezolvarea problemelor romilor in statul lor natal. „Asteptam cu nerabdare prezentarea acelor programe destinate romilor care au fost finantate din averea privata a domnului Nastase in decursul celor douazeci de ani care au trecut. Rugamintea noastra este sa nu agite spiritele din tara cu declaratii conform carora ponderea etnica din judetul Harghita, din Secuime, ar trebui schimbata cu ajutorul romilor expulzati din Franta”, sublinieza Borboly.

Acesta este de parere ca declaratia lui Ilie Nastase nu este altceva decat instigare la schimbarea cu forta a ponderii etnice, fapt ce contravine dreptului international. „Declaratia domnului Nastase in aceasta privinta reprezinta de fapt o instigare la schimbarea cu forta a ponderii etnice. Acest lucru contravine dreptului international si poate avea drept consecinta pornirea unor proceduri in fata organismelor internationale abilitate in privinta drepturilor omului, a Organizatiei Natiunilor Unite”, mai scrie in document. Borboly ii transmite lui Nastase si un vechi proverb secuiesc: „fiecare comuna are grija de proprii romi”, propunandu-i „sa aiba in vedere acest proverb si sa intreprinda tot ce ii sta in putinta pentru a ajuta romii sa se descurce pe pamantul lor natal si sa nu ii exporte prin diferite locuri ca un impiegat CFR”.

Borboly Csaba ii mai atrage atentia lui Ilie Nastase si in privinta similaritatilor dintre schimbarea ponderii etnice din Basarabia si cea din Secuime, afirmand ca „aceste experimente de obicei nu au succes, deoarece Uniunea Sovietica nu mai exista, Basarabia dobandind calitatea de stat independent si a fost capabil sa mentina majoritatea etnica a comunitatilor romane din Basarabia (Republica Moldova)”, scrie Borboly Csaba.

In plus, presedintele CJ Harghita il atentioneaza pe Nastase ca politica de asimilare a statului sarb nu a dat rezultate nici in Kosovo si il roaga „sa nu aiba declaratii iresponsabile in probleme in care in mod aparent nu are indeajuns de multa experienta, deoarece aduce ofense unor comunitati minoritare care niciodata nu i-au cauzat probleme.”

Borboly a inaintat o plangere la CNCD, prin care solicita sanctionarea lui Ilie Nastase conform legilor in vigoare si spune ca, in cazul in care se va demonstra ca fapta acestuia este una de natura penala, va cere sa fie sesizat si parchetul competent.

Fostul tenisman Ilie Nastase a declarat, recent, ca este de acord cu pozitia presedintelui francez Nicolas Sarkozy in ceea ce priveste problema romilor si ca, daca ar fi fost presedintele Romaniei, i-ar fi trimis pe acestia in Harghita.  (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii