Premiera medicala la Cluj: Primul transplant de la un mort in conditii controlate   octombrie 8th, 2010

Institutul de Urologie din Cluj a serbat si cea de-al 100 lea transplant (Foto: napocanews.ro)

Institul de Urologie si Transplant Renal a realizat, la sfarsitul lunii septembrie, primul transplant cu organe de la un donator NHBD (Non-Heart-Beating-Donor) aflat in moarte cerebrala si stop cardio-respirator. Totodata, acest transplant a fost si cel cu numarul 100 realizat de medicii de aici, informeaza Adevarul de Cluj

Primul donator NHBD de acest tip inregistrat oficial in Romania a fost o femeie de 35 de ani, care a facut anevrism cerebral. Aceasta a murit in spital, la Targu-Mures, iar rinichii ei au fost primiti de doi barbati, unul de 60, altul de 67 de ani, transplantati la Cluj. Unul dintre acestia, Ilie Hotinceanu, de 60 de ani, de meserie tehnician proiectant, acum pensionat de boala, din Sacele, judetul Brasov, spune ca se simte bine dupa transplant.

„Am fost depistat in august 2007 si in aprilie 2009 am inceput dializa. Aporape un an si noua luni am facut dializa. La inceputul anului trecut m-am inscris pe lista de transplant. Am primit vestea ca este un rinichi pentru mine cu bucurie. Vreau sa capat din nou independeta“, a declarat pacientul.

„Rata donatorilor a crescut fenomenal anul acesta, astfel ca toata vara au fost transplanturi. A fost o perioada in care am facut 15 transplaturi in doua zile. Astfel incat la sfarsitul lunii septembrie am facut 100 de transplanturi. Am anuntat un pic mai tarziu, pentru ca am asteptat ca bolnavii sa mearga bine. Nu e un lucru usor sa faci un astfel de lucru, sa iei, practice, rinichii, de la un cadavru, de la un om care a murit controlat si sa-i transplatezi. Ungaria nu face, Bulgaria nu face astfel de transplanturi“, a declarat medical Mihai Lucan, directorul medical al Institutului.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii