Cluj: O noua piedica pentru bolnavii cronic – „farmacia de familie”   octombrie 9th, 2010

Farmacistii sustin ca aceasta propunere ingradeste dreptul bolnavului la tratament (foto: smon.ro)

O noua lovitura pentru bolnavii cronic. De anul viitor, acestia ar putea fi obligati prin lege sa isi procure medicamente doar de la o anumita farmacie, denumita „farmacie de familie“.

Aceasta este noua propunere a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), care va functiona pe modelul medicului de familie: bolnavul se va inscrie pe lista unei farmacii si doar de acolo isi va putea lua medicamentele, avand posibilitatea sa schimbe farmacia doar dupa 6 luni, noteaza sambata Monitorul de Cluj.

Conform proiectului de Contract-cadru pe 2011 postat pe site-ul CNAS, cei care ar trebui de anul viitor sa se inscrie la aceste „farmacii de familie“ sunt bolnavii de hepatita, diabet, cancer sau alte boli cronice. Pe modelul cabinetelor medicilor de familie, farmaciile ar trebui sa intocmeasca liste cu pacientii si sa le actualizeze lunar, in functie de pacientii care se retrag sau se mai inscriu.

Pe de alta parte farmacistii considera ca aceasta hotarare ar restrange accesul pacientilor la tratament. „In aceste conditii, daca farmacia la care a fost arondat pacientul nu mai are medicamentele de care are nevoie sau daca omul nu poate ajunge la acea farmacie din cine stie ce motive, va ramine pur si simplu fara tratament, pentru ca nu poate schimba farmacia decat dupa o perioada de 6 luni“, subliniaza Clara Popescu, presedintele CFR.

Reprezentantii CNAS vor organiza in luna octombrie si la inceputul lunii noiembrie o serie de intilniri cu farmacistii pentru a discuta pe marginea proiectului de Contract-cadru pe anul 2011.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii