S&P: Datoriile vor “exploda” in cazul unor mari economii mondiale   octombrie 9th, 2010

foto: ukrainebusiness.com.ua

Economiile unora dintre cele mai mari state ale lumii se indreapta spre “explozie”, din cauza cresterii datoriilor suverane, provocata de imbatranirea populatiei si de costurile ridicate ale crizei financiare, arata o analiza a agentiei de rating Standard & Poor’s (S&P).

Agentia noteaza ca, daca se mentin actualele politici fiscale, datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentand doua treimi din populatia lumii, va ajunge la 245% pana in 2050, informeaza dailybusiness.ro.
Intr-o prognoza anterioara, publicata in 2007, S&P anticipa pentru 2050 un nivel al indatorarii de 148% din PIB.

Nivelul mediu al datoriei celor 49 de state, care includ cele mai multe tari UE, SUA si China, este in prezent de 36% din PIB, estimeaza analistii S&P.
In timp ce imbatranirea populatiei creste costurile cu pensiile si alte cheltuieli sociale, avansul datoriilor va conduce, probabil, la revizuiri in scadere a ratingurilor suverane daca statele nu-si schimba politicile fiscale.

Astfel, datoria Japoniei ar putea ajunge la 750% din PIB pana in 2050, aproximativ 590% in cazul Olandei sau 510% pentru Grecia. (09:51)

G.D.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii