Udrea face investitii de 44 de milioane de euro in partii ineficiente   octombrie 9th, 2010

(foto: elenaudrea.ro)

Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, a alocat o suma de 44 de milioane de euro pentru partii noi, care vor fi ineficiente, dupa cum sustine organizatia World Wide Fund, deoarece urmeaza sa fie facute in zone cu altitudine sub 1.200 de metri, unde este zapada mai putin de doua luni pe an.

Pe langa ineficienta economica pe care o reprezinta aceste partii, ele sunt si un pericol pentru mediu. Pentru a fi construite, sunt necesare defrisari masive in zone protejate. Eficienta acestor partii din Romania, cat si din Bulgaria si Ucraina este sub zero, potrivit unui studiu realizat de organizatia World Wide Fund, transmite Antena3.

Prin hotararea de Guvern emisa in 2009 ar mai trebui construite 50 de partii in Romania, dintre acestea 16 primind finantari de 29 de milioane de euro. Investitiile majore s-au facut in Poiana Brasov, pe varful Postavaru, la Predeal pentru pirtia Cocosu, la Vulcan si la Borsa. Desi a fost luata in calcul problema altitudinii joase a acestor partii, cuprinse intre 850 si 1200 de metri, prin tunuri de zapada care vor functiona legate printr-un lac de acumulare ca va furniza apa cu o anumita compozitie, aceasta solutie are niste costuri uriase.

Un alt exemplu al ineficientei acestor partii si a lipsei de experienta in construirea lor, ar fi amplasarea lor pe versantul sudic  al muntilor, lucru gresit potrivit specialistilor, deoarece acela este primul unde zapada se topeste. Drept marturie a acestui lucru sta investitia de 13 milioane de euro de la Cavnic, unde, la scurt timp, partia a necesitat o reproiectare din cauza pozitionarii gresite.

Cu toate acestea, primarii vor finalizarea cat mai rapida a acestor proiecte, pentru a atrage apoi cat mai mult turisti. Momentan, cei care au cel mai mult de castigat de pe urma acestor proiecte sunt cele trei firme contractante care impart intre ele aproximativ 100 de milioane de euro.

A.P.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii