Ecologisti: Alte „bombe cu ceas” ameninta ecosistemul Dunarii   octombrie 10th, 2010

Reprezentantii fabricii sustin ca au fost indeplinite toate normele de siguranta (foto: captura video)

Ecosistemul Dunarii este amenintat de alte „bombe cu ceas”, avertizeaza, sambata, organizatia World Wide Fund for Nature (WWF), dupa ce specialistii au avertizat in privinta scurgerii unui al doilea val de noroi radioactiv de la uzina de alumina din Ajka, Ungaria.

O noua fisura produsa la rezervorul uzinei i-a determinat pe ingineri sa ia masurile necesare pentru a preveni un al doilea val de noroi rodioactiv, dupa ce prima deversare a condus la evacuarea a sapte sate si la moartea a sapte persoane in vestul Ungariei, noteaza duminica Agerpres.

Circa 900 de muncitori si experti sunt implicati in lucrarile de reconstructie si curatare. Acestora li s-au alaturat intre 700 si 800 de voluntari.

In Ungaria si in Romania, rezervoare similare cu cele ale fabricii de alumina de la Ajka, al carui baraj s-a rupt lunea trecuta, stocheaza noroi rosu.

In Serbia, doua rafinarii sunt situate foarte aproape de rau, iar scurgerile de la acestea ar putea avea ‘un efect devastator pe Dunare’, avertizeaza WWF.

Organizaţia Greenpeace a avertizat, la randul sau, ca in urma cu un deceniu, un baraj a cedat in Ungaria, deversand 100.000 de metri cubi de ape reziduale continand cianuri, in raul Tisa.

S-a depozitat prea mult noroi in rezervoare

Saptamana aceasta, compania MLA, proprietara fabricii Ajka, situata la 160 de kilometri de Budapesta, a declarat ca fabrica a indeplinit toate normele de siguranta si a dat vina pe vantul puternic care ar fi provocat valuri in rezervor. Insa directorul Greenpeace Ungaria, Zsolt Szegfalvi, este de alta parere. Concluzia sa este ca “s-a depozitat prea mult noroi in rezervoare”, teorie sustinuta si de sustinuta si de imaginile din satelit, care arata ca fisura a fost vizibilă pe dig cu o zi inainte de accident.

Malul contaminat cu reziduuri toxice a inundat luni Kolontar si alte doua sate, dupa ce batalul fabricii de aluminiu a cedat. Dezastrul ecologic s-a soldat cu moartea a sapte persoane si ranirea altor peste 100, au anuntat autoritatile.

Joi seara, Budapesta a cerut oficial ajutor Protectiei civile europene, a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat. Autoritatile ungare au cerut trimitea a „trei, pana la cinci experti” specializati in reziduuri toxice, decontaminare si mediu.

Fluxul de reziduuri toxice a ajuns joi in Dunare, unde a provocat moartea a numerosi pesti.

C.A.

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Nu exista comentarii