Liu Xia si-a anuntat sotul ca a luat Premiul Nobel pentru Pace   octombrie 10th, 2010

Foto: nytimes.com

Sotia disidentului chinez  Liu Xiaobo s-a intalnit cu acesta duminica, in inchisoarea unde este incarcerat, cel mai probabil pentru a-i spune ca a castigat Premiul Nobel pentru Pace pe 2010, a anuntat o organizatie de aparare a drepturilor omului, citata de Mediafax.

Cei doi s-au intalnit duminica dupa-amiaza, a precizat Centrul de Informatii pentru Drepturile Omului si Democratie, cu sediul la Hong Kong, intr-un comunicat care o citeaza pe soacra disidentului.

Liu Xia, sotia disidentului chinez Liu Xiaobo, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2010, era de negasit de vineri seara. Ea declarase atunci ca se afla in prezenta unor politisti care ii spusesera ca urmeaza sa o duca la inchisoarea din provincia Liaoning unde este detinut sotul sau, pentru a-i da vestea premierii sale.

Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 i-a fost acordat vineri lui Liu Xiaobo, „pentru eforturile sale durabile si nonviolente in favoarea drepturilor omului in China”, potrivit comitetului Nobel norvegian.

Liu Xiaobo, in varsta de 54 de ani, executa o pedeapsa de 11 ani de inchisoare, el fiind unul dintre autorii „Cartei 08”, care face apel la o China democratica. El a fost condamnat pentru „subminarea puterii de stat”.

Vocea oficiala a Partidului Comunist chinez, cotidianul Global Times, a apreciat sambata ca membrii Comitetului Nobel s-au „dezonorat” si ca premiul a fost transformat intr-un „instrument politic in serviciul unor motivatii antichineze”. (S.A.)

Atat comentariile, cat si ping-urile sunt inchise.

Un comentariu

octombrie 11th, 2010 at 09:16
Sorin ROSCA STANESCU » Blog Archive » Liu Xiaobo a dedicat Premiul Nobel pentru Pace mortilor de la Tiananmen spune:

[…] a fost condamnat pentru “subminarea puterii de stat”. Premiul Nobel pentru Pace pe 2010 i-a fost acordat vineri lui Liu Xiaobo, “pentru eforturile sale durabile si nonviolente in favoarea drepturilor omului in China”, […]